Sprožitev 7. člena pogodbe EU

Kdo od Slovecev je podprl Orbana in kdo ne

T.L./STA
12. 9. 2018, 17.58
Posodobljeno: 12. 9. 2018, 18.17
Deli članek:

Medtem pa madžarski zunanji minister govori o maščevanju, sleparstvu in preučitvi pravnih možnosti.

Profimedia
Viktor Orban

Slovenski poslanci v Evropskem parlamentu, ki pripadajo Evropski ljudski stranki (EPP), so danes na glasovanju v Strasbourgu večinsko zavrnili poročilo o razmerah na Madžarskem, vzdržal se je le Franc Bogovič (EPP/SLS). Ostali slovenski evropski poslanci so začetek postopka za sprožitev 7. člena pogodbe EU proti Madžarski podprli.

Milan Zver (EPP/SDS) je ocenil, da je ukrep proti Madžarski zagotovo prestrog. Med drugim je glasoval proti zaradi vsebinskih razlogov, saj poročilo po njegovi presoji posega na področje, ki ni v pristojnosti evropskih inštitucij, kot sta socialna politika in izobraževanje.

Slovenski poslanci v Evropskem parlamentu, ki pripadajo EPP, Milan Zver (EPP/SDS), Patricija Šulin (EPP/SDS), Romana Tomc (EPP/SDS) in Lojze Peterle (EPP/NSi), so na glasovanju v Strasbourgu večinsko zavrnili poročilo o razmerah na Madžarskem, vzdržal se je le Franc Bogovič (EPP/SLS). Ostali slovenski evropski poslanci, Tanja Fajon (S&D/SD), Igor Šoltes (Zeleni) in Ivo Vajgl (Alde/DeSUS) so začetek postopka za sprožitev 7. člena pogodbe EU proti Madžarski podprli.

Dodal je še, da je levica skušala s poročilom pridobiti politične točke pred volitvami v Evropski parlament. Pojasnil je, da če se bo spor nadaljeval znotraj EPP, bo ta morda celo izgubila volitve, saj bodo volivci videli, da skupina ni enotna, ampak razdeljena. "To je nevarnost, ki se nam lahko zgodi," je dejal.

Proti je glasovala tudi Patricija Šulin (EPP/SDS), ki pa je ocenila, da poročilo vsebuje pavšalne navedbe in da gre za napad socialistov na madžarsko vlado.

Evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS) je glasovala proti poročilu, ker je bilo neuravnoteženo. V poročilu in glasovanju o razmerah na Madžarskem vidi nepotreben vnos razdora v politiko Evropske unije. Današnja odločitev po njenem prepričanju ne bo dosegla nobenih sprememb na Madžarskem in bo imela ravno nasprotni učinek od želenega, saj se bo položaj Orbana v domovini le še okrepil.

Tudi Lojze Peterle (EPP/NSi), ki je glasoval proti, je ocenil, da s poročilom ne bodo dosegli boljših razmer, zagovarja pa dialog.

Bogovič je priznal, da se je glasovanja vzdržal, ko je tehtno premislil argumente na obeh straneh in ni mogel pritrditi ne eni ne drugi strani. Opozoril je, da je v Evropi še več držav, ki bi bile vredne enakovredne obravnave. "Če bi imel možnost v sklopu glasovati še za Slovaško, Poljsko, Romunijo in Malto, bi 100-odstotno potrdil in dal jasno opozorilo, kje je rdeča linija," je dejal.

Je pa podobno kot Zver opozoril tudi na razdor znotraj evropske politične skupine in da bo to imelo posledice na prihajajočih volitvah. Ob tem je namignil, da bi se znala zgoditi sprememba in da Orbanova stranka Fidesz ne bo več članica EPP, a ne samo zaradi želje Madžarske, ampak tudi zaradi vedno glasnejših pobud znotraj EPP. "Tu bi pozval k umiritvi tonov in sodelovanju," je dodal.

Na drugi strani pa sta se sprejetja poročila danes razveselila Tanja Fajon (S&D/SD) in Igor Šoltes (Zeleni), pri čemer sta oba poudarila sporočilo, ki so ga s sprejetjem poslali Budimpešti. "Sporočilo je jasno, da takšne politike v Evropi ne sprejemamo," je dejala Fajonova.

Šoltes je ob tem spomnil, da čeprav s poročilom obravnavajo Madžarsko, to še ne pomeni, da takšnih pojavov, kot sta nacionalizem in nestrpnost, ne vidijo drugje. "Prav je, da smo v takšnih primerih glasni in opozarjamo ter pravočasno prepoznamo znake, da se nam ne zgodi, da se zgodovina ponovi in vrne kot bumerang," je dejal.

Poročilo je podprl še Ivo Vajgl (Alde/DeSUS), ki je že v torek dejal, da je Orban avtokrat, ter spomnil, da se vpleta v politiko sosednjih držav, kot na primer Slovenijo.

Zunanji minister o maščevanju, sleparstvu in preučitvi pravnih možnosti

Evropski poslanci so v sredo v Strasbourgu s 448 glasovi potrdili poročilo o kršitvah temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem, s čimer so prvič v zgodovini začeli postopek za sprožitev 7. člena pogodbe EU. Odločitev Evropskega parlamenta morajo sedaj potrditi še države članice Evropske unije. Budimpešta meni, da gre za malo maščevanje.

Proti je bilo 197 evropskih poslancev. Glasovanja se je vzdržalo 48 poslancev.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je na novinarski konferenci v Budimpešti v odzivu dejal, da je sprejem poročila "majhno maščevanje promigracijskih politikov". "Madžarska in madžarski narod sta bila kaznovana, ker smo pokazali, da migracije niso potrebne in da jih je moč zaustaviti," je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI dejal vodja madžarske diplomacije.

Dodal je, da je rezultat glasovanja "sleparski" in da bi morali glasove vzdržanih v skladu z evropskimi pravili šteti kot glasove proti poročilu. Napovedal je, da bo madžarska vlada proučila možnosti za pravne postopke. Kot je še menil, je današnja odločitev v Evropskem parlamentu pokazala, da so politiki, ki so za migracije, v Evropskem parlamentu v večini. "To smo že vedeli, a danes se je izkazalo, a so zagovorniki migracij v večini tudi znotraj Evropske ljudske stranke," je še dejal.

Ob tem je napovedal, da stranka Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana ne bo izstopila iz EPP. "Želimo ostati v skupini, želimo jo reformirati, tako da bo v njej prevladala protimigrantska drža. V nasprotnem primeru bo po evropskih volitvah maja 2019 nastala koalicija EPP, socialdemokratov, liberalcev in Zelenih, ki bo evropsko celino preplavila z migranti," je še dejal.