Razplet

Kubanski plesalci so jih dobili, požrtvovalni župan jih je dvignil sam

J.P.
21. 8. 2018, 19.16
Posodobljeno: 21. 8. 2018, 21.46
Deli članek:

Novogoriško sodišče je kubanske plesalce oprostilo plačila kazni. Dokumente so dobili danes.

Profimedia
Kubanci bodo lahko odšli domov.

26 kubanskih plesalcev si je lahko po štirih stresnih dneh le oddahnilo, je bilo mogoče slišati v informativni oddaji 24ur. Čas, ko so bili v »vicah«, so v Italiji izkoristili za ogled znamenitosti.

Vmešalo se je tudi kubansko veleposlaništvo na Dunaju.

Bovški župan Valter Mlekuž je danes sam prevzel dokumente, ki jih je do odločitve novogoriškega sodišča zadržala policija. Prevzel jih je na sedežu policijske Enote za izravnalne ukrepe v Rožni dolini, mladim plesalcem jih je izročil na zaključku festivala v Tarčentu. Spomnimo: sodišče je globe spremenilo v opomine. Kot je dejal za 24ur, zadnjih nekaj dni ni ravno veliko spal, tako da si bo oddahnil tudi on. 

Skupina se bo prihodnje leto najverjetneje vrnila v Bovec.

Globa 500 evrov

V petek so policisti v Bovcu ustavili skupino 26 kubanskih državljanov, ki so prišli na folklorni Festival src v sosednjo Furlanijo-Julijsko krajino. Oglobili so jih, ker pri sebi niso imeli ustreznih dokumentov, pustili so jih namreč v hotelu v sosednji Italiji. S tem so storili prekršek zakona o tujcih, za katerega je predpisana globa 500 evrov.

Kot smo poročali včeraj, so se oglasili tudi iz Policijske uprave Nova Gorica, kjer so poudarili, da je bil postopek zakonit in strokovno izveden.