na Irskem

Papež se bo srečal z žrtvami spolnih zlorab

J.P./STA
21. 8. 2018, 18.11
Posodobljeno: 21. 8. 2018, 18.14
Deli članek:

Papež Frančišek se bo konec tedna med obiskom na Irskem srečal tudi z žrtvami spolnih zlorab v irskih cerkvenih ustanovah, so danes sporočili iz Vatikana.

Profimedia
Papež Frančišek

Na Irskem se bo sicer udeležil svetovnega srečanja družin, sestal pa se bo tudi z irskim državnim vrhom.

Več lahko razkrijejo žrtve

Obtožbe o spolnih zlorabah na Irskem segajo več desetletij v preteklost, število mladoletnih žrtev pa ocenjujejo na približno 14.500. Tiskovni predstavnik Vatikana Greg Burke je povedal, da se med papeževim obiskom tej temi ne bo mogoče izogniti.

V šestih nagovorih, kolikor jih je predvidenih, bo imel papež "veliko priložnosti", da bo naslovil spolne zlorabe otrok v cerkvenih ustanovah.

Osrednji namen papeževega apostolskega potovanja na Irsko je sicer udeležba na devetem svetovnem srečanju družin.

"Papežu je pomembno, da posluša," je izpostavil Burke. Dodal je, da lahko več o srečanju razkrijejo žrtve, če želijo.

Od argentinskega papeža tako irsko politično vodstvo kot tamkajšnje cerkveno vodstvo pričakujeta jasno obsodbo spolnih zlorab v Cerkvi. Dublinski nadškof Diarmuid Martin ga je pozval, naj odkrito spregovori o katoliških strukturah, ki omogočajo zlorabo otrok, in poudaril, da samo opravičilo ni dovolj.

Frančišek sam je v ponedeljek v luči škandala spolnih zlorab več kot otrok s strani katoliških duhovnikov v ameriški Pensilvaniji te ostro obsodil in priznal, da je Cerkev predolgo ignorirala bolečino žrtev.

O družini

Osrednji namen papeževega apostolskega potovanja na Irsko je sicer udeležba na devetem svetovnem srečanju družin, ki se z udeležbo več deset tisoč ljudi iz prek 100 držav začenja že drevi, tokrat pod geslom Evangelij družine: veselje za svet. "Papež želi govoriti o družini," je ob tem povedal tiskovni predstavnik Vatikana.

Frančišek bo sicer 32-urno potovanje na Irskem začel v soboto dopoldne in ga sklenil v nedeljo. Najprej ga bo v svoji rezidenci zasebno sprejel predsednik Michael D Higgins, nato pa se bo na dublinskem gradu sešel še s premierjem Leom Varadkarjem, homoseksualcem, ki je uspešno vodil kampanji za poroke istospolnih parov in rahljanje zakonodaje o splavu.