Visoke temperature

Ptuj: vročina jo je zdelala, morali so zapreti trgovino

Dženana Kmetec
19. 8. 2018, 14.30
Posodobljeno: 19. 8. 2018, 14.31
Deli članek:

V eni izmed trgovin je zaradi visokih temperatur in nedelovanja klimatske naprave pretekli teden ena od zaposlenih potrebovala zdravniško pomoč. Trgovino so do nadaljnjega zaprli.

Profimedia
Pasja vročina pomeni tveganje na delovnem mestu (fotografija je simbolična).

Neznosna vročina v preteklih tednih je marsikje terjala konstantno hlajenje, najpogosteje z uporabo klimatskih naprav. Visoke temperature na delovnem mestu ob pasji vročini pomenijo tveganje, česar pa se vsi delodajalci ne zavedajo.

Delodajalcu so na voljo ukrepi: prerazporeditev delovnega časa, krajši delovni čas, pogostejši in daljši odmori, zmanjšanje intenzivnosti dela in tudi prekinitev delovnega procesa.

POSKRBETI JE TREBA ZA TOPLOTNO UDOBJE

Zakonsko je določeno, da mora v primerih, ko so v delovnih prostorih pojavljajo temperature, višje od 28 stopinj Celzija, tudi če je to samo občasno (z izjemo posebnih, tako imenovanih vročih prostorov), predvsem kot posledica povečanih zunanjih temperatur, delodajalec zagotoviti delavcem ustrezno toplotno udobje in sprejeti potrebne ukrepe. »Ker običajno ne gre za stalno preseganje dovoljene temperature, lahko delodajalec izvede tudi začasne ukrepe, ki veljajo le v času prekoračenih najvišjih dovoljenih temperatur. Med temi so običajno najpogostejši organizacijski, denimo prerazporeditev delovnega časa, krajši delovni čas, pogostejši in daljši odmori med delovnim časom, ponudba ustreznih osvežilnih brezalkoholnih napitkov, zmanjšanje intenzivnosti dela in podobno, skrajni ukrep pa je lahko tudi prekinitev delovnega procesa,« pojasnjujejo na Inšpektoratu RS za delo. Za takšen začasni ukrep so se odločili tudi v eni od trgovin na Ptuju: preteklo sredo so namreč trgovino začasno zaprli. »Zaradi težav s klimatsko napravo so sodelavci v trgovini na Ptuju ob visokih zunanjih temperaturah v zadnjih dneh žal res delali v neustreznih delovnih razmerah in posledično smo sprejeli odločitev, da trgovino do znižanja poletnih temperatur in/ali sanacije težav s klimatsko napravo preventivno zapremo. Zaradi povišanih temperatur v trgovini je ena od sodelavk imela zdravstvene težave in je potrebovala zdravniško pomoč. Kot najemnik prostora v Blagovnici Ptuj smo na težave s klimatsko napravo lastnika stavbe večkrat opozorili, a jih vse do danes, ko vam odgovarjamo, ni odpravil. Trgovina bo tako do odprave težav preventivno zaprta, za vsa vprašanja glede sanacije klimatskih naprav pa vas prosimo, da se obrnete na lastnika stavbe,« so sporočili iz trgovine.

Lastnik Blagovnice Ptuj je sporočil, da so klimatsko napravo naročili in bo nameščena čez teden dni.

KLIMATSKA NAPRAVA JE NAROČENA

Za pojasnila smo prosili tudi lastnika blagovnice. Sporočili so, da je »klimatska naprava za zgornje nadstropje Blagovnice Ptuj naročena in bo nameščena v najkrajšem možnem času«. »Gre za starejšo stavbo, za katero ni bil projektiran večji klimatski sistem, ampak je bilo hlajenje urejeno etažno. Zahtevo za popravilo oziroma namestitev nove klimatske naprave smo prejeli pred približno mesecem dni in po uskladitvi tehničnih zadev je klima naročena ter bo nameščena predvidoma čez teden dni,« so zaključili.