SE OBETAJO TEŽAVE?

Zaostrili pravila za vstop migrantov

STA / V.M.
19. 8. 2018, 11.20
Posodobljeno: 19. 8. 2018, 11.22
Deli članek:

V Ekvadorju od sobote veljajo nova pravila, po katerih migranti iz Venezuele za vstop v državo potrebujejo potni list. Zaradi tega so številni Venezuelci, ki imajo le osebne izkaznice, obtičali v sosednji Kolumbiji, poroča britanski BBC. Kolumbijske oblasti so že posvarile pred posledicami zaostritve pravil v Ekvadorju.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Po uradnih podatkih je v Kolumbijo v zadnjih 15 mesecih vstopilo več kot milijon migrantov iz gospodarsko uničene Venezuele, na mejo med Kolumbijo in Ekvadorjem pa jih je vsak dan prišlo več kot 4000. Večina med njimi je namenjena v Peru in Čile, kjer so že drugi člani njihovih družin, številni pa imajo le osebne izkaznice.

Kolumbijske oblasti so opozorile, da bo poostritev pravil v Ekvadorju povzročila le dodatne težave. Direktor kolumbijske agencije za migracije Christian Kruger Sarmiento je tako dejal, da s tem, ko bo za prečkanje meje nujen potni list, ne bodo ustavili migracij, ker Venezuelci ne zapuščajo države, ker jim je to všeč, temveč zato, ker nimajo izbire. "Najprej bomo priča povečanju nezakonitih migracij. To pa s seboj prinaša številne težave," je opozoril.

Združeni narodi so pred dnevi opozorili, da je okoli 2,3 milijona Venezuelcev zbežalo iz Venezuele predvsem zaradi pomanjkanja hrane. Zaradi pomanjkanja zdravil pa je v državi ogroženih več sto tisoč ljudi. Tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric je opozoril, da okoli 1,3 milijona Venezuelcev v državi trpi zaradi podhranjenosti.

Z nafto bogata Venezuela se je znašla v gospodarskih težavah od padca cen nafte leta 2014. Predsednik države Nicolas Maduro so sooča s kritikami zaradi slabega vodenja gospodarstva in drsenja v totalitarizem.