POLITIČNI PROCES

Proračuni ministrstev, katero bo imelo večjega?

L. T.
19. 8. 2018, 08.00
Deli članek:

Boju za kadrovski razrez bo sledil boj za razrez proračunskega presežka.

STA
Šarec bo najpremožnejše ministrstvo pridržal za svoje.

Ekonomist Bogomir Kovač je za medije podal oceno, da se bo gospodarska rast kmalu obrestovala v proračunskih presežkih. Slednji pa bodo povzročali prikrite pritiske in trenja, saj bo vsaka parlamentarna stranka presežek poskušala spraviti pod svoje ministrstvo.

Natančen kadrovski razrez še ni znan, tudi o imenih posameznih ministrov se trenutno le še domneva. Najbogatejše ministrstvo bo ta mandat ministrstvo za finance, ki bo v prihodnjem letu težko 2,74 milijarde evrov. Mesto ministra bo po napovedih zasedel Mojmir Urlep, nekdanji prvi mož Leka, ki naj bi ga na to pozicijo predlagala Lista Marjana Šarca.

Bobo
Urlepa se omenja kot kandidata za finančnega ministra.

SD koketira s šolstvom in socialo

Drugi največji delež iz državnega proračuna dobi ministrstvo za šolstvo, ki naj bi pripadlo Socialnim demokratom (SD), slednji pa naj bi za ministra predlagali Jernerja Pikala, ki je ministrstvo za šolstvo že vodil v vladi Alenke Bratušek. Pikalo bo upravljal z 1,8 milijarde evrov.

SD se poteguje tudi za tretjega največjega prejemnika – ministrstvo za delo, družino in enake možnosti. Slednje bo iz proračuna naslednje leto prejelo 1,4 milijarde evrov.

Bratuškovi infrastruktura

Skoraj pol manj bo iz proračuna počrpalo ministrstvo za infrastrukturo. Upravljalo bo namreč s slabimi osemsto milijoni evrov. V tem mandatu pa sta pred njim dva pomembna infrastrukturna projekta – izgradnja drugega tira in tretje razvojne osi. Alenka Bratušek (SAB) je že potrdila, da bo to ministrstvo pod njeno pristojnostjo, za kar se je dogovorila z ostalimi koalicijskimi partnerji.

Nakup osemkolesnikov spet pod Erjavcem

Bobo
Pikala (SD) se omenja kot ministra za šolstvo. Če bo imenovan, bo upravljal tretjo največjo proračunsko malho.

Do svojega državotvornega ministrstva pa je prišel tudi prvak Desus Karl Erjavec. Naslednje leto bo njegovo ministrstvo upravljalo z 463 milijoni evrov, Erjavec pa bo spet nadzoroval postopek nakupa osemkolesnikov. Tokrat ne gre za finske Patrie, temveč za nemške Boxerje. Za 48 osemkolesnikov bomo odšteli predvidoma 306 milijonov evrov. Poslanci so včeraj prekinili razpravo o sklenitvi sporazuma z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju, ki je služila kot pravna podlaga za nakup oklepnikov. Za to so se odločili, ker novi poslanci s problematiko še niso podrobneje seznanjeni.

Ostala dobijo manj od pol milijarde

Tem velikim sledi ministrstvo za kmetijstvo, ki bo upravljalo z 432 milijoni evrov. Precej manj bo imelo ministrstvo za notranje zadeve – 379 milijonov evrov. V resorju za okolje in prostor bodo imeli na voljo dobrih 300 milijonov. Ministrstvo za gospodarstvo bo imelo na voljo 226 milijonov, kulturno 162 milijonov. Presenetljivo manj namenimo za zdravstvo. Ta resor bo imel na voljo 158 milijonov evrov. Javna uprava se bo čez leto prebijala z 114 milijoni evrov, ministrstvo za zunanje zadeve pa z 86 milijoni evrov. Najmanj med vsemi bo dobilo ministrstvo za pravosodje – 76 milijonov evrov.