Vlada

Sobotni komentar: Kdo bo dal za ohcet?

Petra Rupnik
18. 8. 2018, 15.06
Posodobljeno: 18. 8. 2018, 15.07
Deli članek:

Ob včerajšnjem govoričenju in vseh mukah gospodovih, ki so jih izvoljenci slovenskega ljudstva v parlamentu dajali skozi ob sestavljanju nove slovenske vlade, nas je iz popoldanskega dremeža ob tej dolgi kalvariji pod rebra dregnila bodica s twitterja: »Tonin bo odstopil, Madonna pa ima 60 let. Kako hitro čas beži.«

Novice Svet24
Petra Rupnik, odgovorna urednica časnika Novice Svet24.

Res je, a zdi se, da je čas hitreje minil Madonni kot Toninu. In za povrh se Madonna v teh šestdesetih letih ni postarala za toliko, kot smo se Slovenci v času čakanja, da se bodo fantje prešteli, pokupčkali in izjasnili, ali so za ali proti.

Dobra dva meseca, kolikor je minilo od parlamentarnih volitev, resda ni dolgo obdobje, a ta koalicijska telenovela se je mučno vlekla po od vročine uspavanih slovenskih ulicah, ki jim je bilo vse bolj vseeno, kdo se bo s kom poročil v tej limonadi, v kateri ni bitke med dobrim in zlim. Slednje so za gledalce sicer praktične. Če se jih pri 345. delu naveličajo ali jih iz nekega razloga dlje časa ne uspejo gledati, lahko televizijo vklopijo pri 630. delu in zgodbo, v kateri se ni zgodilo nič, mirno spremljajo naprej. Nič drugače ni bilo s Šarčevo telenovelo. Vsak dan ena in ista lajna prigovarjanja, nagovarjanja, pregovarjanja, javno-tajne spletke, nedoločnost in medli dogovori. Ob pomanjkanju državotvorne strasti, ob odsotnostih resne politične debate, konkretnih načrtih za izboljšanje popolnoma sesutih ali načetih sistemih in podsistemih naše države je ta nadaljevanka izgubila zanimanje publike hitreje kot marsikatera druga. V vsaki limonadi se namreč dogovorijo vsaj to, kdo in koliko bo dal za ohcet ter kakšna bo.

Kljub dolgovezenju in nešteto zapletih se v vsaki limonadi zgodi grande finale. V enem samem zaključnem delu se po hitrem postopku razrešijo vse skrivnosti, jasni so odnosi med glavnimi junaki, jasna je tudi njihova prihodnost. No, hitrega zaključnega dela v parlamentu tudi včeraj nismo bili deležni. Kompanija, ki se je jela sestaviti skupaj in daje vtis koalicije »samo da je« ter poslanci, ki so morali dati končni žegen novi vladi, so si vzeli čas, da so debatirali in razpravljali o svojih preteklih dosežkih, neuspehih in grehih kolegov, cerkvi in vremenu. No, morda tudi še o čem drugem, a kdo bi natančno vedel. Pa saj tega ne vedo niti oni sami. Sodeč po skoraj prazni dvorani državnega zbora so tudi sami sebe tako zdolgočasili, da se jim ni ljubilo biti zraven. Človek bi jim najraje rekel: »Fantje, pa zmenite se že enkrat in pojdite na pivo, petek je.«

Kakšne bodo posledice te sklenjene politične sage, bo (verjetno zelo hitro) pokazal čas. A glede na to, kako hitro se je publika zdolgočasila in postala globoko apatična, se zdi, da telenovela pač ni Serpentinškov žanr. Za komedijo pa že dolgo ni več pravi čas, če ne drugega, zato ker je državljanom zmanjkalo smeha.

Včerajšnji zaključek Šarčeve telenovele, ki naj bi bila hit tega poletja, je bil tako bolj klavrn. Za nameček je odjeknila še vest, da je kralj limonad, lepi Turek Burak, padel v depresijo. Časi so pač takšni.