Naporni dnevi

11-letni Marko očara vse, ki jih sreča

Gabrijel Toplak
10. 8. 2018, 07.00
Deli članek:

Dečka, ki bo naslednjih nekaj dni še preživel v bolnišnici, kjer mu delajo družbo zdravstveno osebje in drugi obiskovalci, saj precej dobro govori angleško, zdaj čakajo naporne terapije.

Osebni arhiv
Tudi po drugi operaciji nasmešek ne izgine z njegovega obraza.

Za enajstletnim Markom Aberškom je že druga uspešna operacija. Tokrat desne noge, je za Novice Svet24 sporočila Nataša Švikart iz humanitarnega društva Maus. Priznani zdravnik dr. Dror Paley mu je tokrat operiral koleno, stopalo in nogo.

ZDRAVNIK NAVDUŠEN NAD REZULTATI

Operacija je bila podobna prvi, ki so mu jo opravili v začetku junija. Tudi na desno nogo so mu namreč namestili fiksater, od prve operacije ga ima sicer že v levi nogi. Kot je dejala Švikartova, ki je v nenehnem stiku z njegovo mamo Jožico, mu bodo fiksater odstranili čez dober mesec in mu na nogo namestili mavec.

»Gre za povsem enak postopek, kot ga je že imel. V bolnišnici pa bo še najmanj kakšen teden,« je poudarila Švikartova in nadaljevala, da je, kot ji je razložila mama Jožica, z rezultati zadovoljen tudi dr. Paley. »Kljub veselim novicam pa Marka čaka še dolgotrajno zdravljenje in še tretja operacija. Do takrat ne bo povsem lahko, saj ga čakajo precej naporni dnevi. Že samo dnevi po operaciji so precej boleči, gre za pikanje in zbadanje. Na začetku pa naj bi bile boleče še terapije,« razlaga Švikartova in dodaja, da ji je mama Jožica dejala, da sta se Floride že kar navadila.

Osebni arhiv
Ob nadebudnem mladeniču se rado ustavi zdravstveno osebje in z njim pokramlja.

To naj bi se kazalo v bolnišnici in zunaj nje. »Marku angleščina ne dela težav, zato je še pred to operacijo očaral medicinsko osebje, s katerim se odlično razume. Mama Jožica mi pravi, da tamkajšnje osebje kar naprej navdušuje s svojo dobro voljo, pozitivnim razmišljanjem in nenehnim nasmeškom. Zato ga ti kar naprej obiskujejo ali se ustavljajo ob njegovi postelji. Precej je tudi takšnih, ki ga obdarujejo z najrazličnejšimi igračami,« je dejala Švikartova in dodala, da Marku ni dolgčas, niti ko sta v mamo v stanovanju. Ker je doma v Mariboru v svojem terariju gojil paličnjake in črve, je mladenič na Floridi očaran tudi nad kuščarji, ki lezejo povsod okoli hiše, kjer bivata.

ZBIRANJE DONACIJ

Pomagate lahko tudi v okviru akcije Dobrodelni Svet24. Poljuben znesek je mogoče nakazati na TRR SI56 0510 0801 5311 248 (odprt pri ABanka, d. d.) s kodo plačila CHAR, v referenco pa vpišete 00 in sklic datum plačila). Pošljete lahko tudi SMS z vsebino KROG5 na 1919 in družinam otrok s posebnimi potrebami boste podarili pet evrov. Nakazana sredstva bomo v celoti razdelili pomoči potrebnim družinam.