Planinstvo

Družinski dvodnevni izlet v gore ni ravno poceni

Mihael Korsika
10. 8. 2018, 06.50
Deli članek:

Ob družinskem dvodnevnem izletu z nočitvijo v koči prve kategorije morata starša samo za nočitev dveh odraslih in dveh otrok, starih osem in deset let, ki niso člani Planinske zveze Slovenije (PZS), odšteti 116 evrov.

STA
Po zadnjih podatkih PZS slovenske gore obišče 1,7 milijona planincev na leto.
Lani rekordna sezona
Po podatkih statističnega urada, ki nam ga je posredovala PZS, je bila lanska sezona rekordna v zadnjih desetih letih. V kočah so namreč zabeležili 104.197 nočitev, od tega 44.664 tujih gostov. 

Za primer smo vzeli eno izmed koč prve kategorije. To kategorijo imajo med drugim vse planinske postojanke na območju Julijskih Alp, Karavank, Kamniško-Savinjskih Alp ali Snežnika, do katerih je najmanj uro hoda iz najbližjega izhodišča, ki je dostopno po javni cesti. Oskrba koče je mogoča le s pomočjo konjev, tovorne žičnice ali s helikopterskim prevozom.

Družina se na pot v vročih avgustovskih dneh odpravi navsezgodaj zjutraj. Da nekaj prihranijo, za izhodišče izberejo kraj, kjer jim ne bo treba dodatno plačevati dveh dni parkiranja.

Denarnica se hitro prazni

Sledi večurna hoja do planinske postojanke. Ob prihodu so moči pri koncu, prazen pa je tudi želodec. Oče in mati izbereta golaž, medtem ko se otroka odločita za preverjeno rešitev, makaronovo meso. Brez dodatne pijače ob kosilu je račun na koncu 32 evrov.

Za popoldansko malico in večerjo družina porabi večino hrane, ki so jo prinesli iz doline. Edini dodatni strošek prvega dne, brez spanja, je 7,2 evra za večerni čaj, ki četverico pogreje v hladnem hribovskem avgustovskem večeru.

Ker je hrane v nahrbtniku že zmanjkalo, nimajo druge izbire kot zajtrk, ki sicer že normalno grajenega posameznika zelo težko nasiti za večurni povratek v dolino. Oče se odloči za jajca s šunko, mati vzame le ocvrta jajca, oba pijeta še kavo, medtem ko eden izmed otrok poje kruh z maslom in marmelado ter drugi kruh s pašteto. Iz denarnice izgine dodatnih 16 evrov.

Sledi plačilo spanja v sobi in turistične takse. Oskrbnik koče po navedbah planinskega društva Ljubljana Matica obračuna ceno za štiri nočitve, otroku pripada takšno ležišče kot odraslemu, za nočitev otrok nad sedem let ni nobenega popusta. Ker družina ni s seboj prinesla posteljnine, se cena spanja dvigne še za skupno 10 evrov. Na računu končni znesek spanja znaša 116 evrov.

V slabih 24 urah, ki jih družina preživi ob koči, plača tudi 22 evrov za vodo. To bodo potrebovali tudi za povratek. Ena plastenka z litrom in pol stane 4,4 evra.

Ob prihodu domov oče in mati preračunata, da je dvodnevni izlet skupaj z gorivom, ki so ga porabili za pot od prestolnice do izhodišča, družinski proračun olajšal za skupno 195 evrov. V ta znesek sicer ni všteta hrana in nekaj priboljškov za otroke, ki jih je družina pretovorila do planinske koče.

STA
Samo za nočitev v sobi bo štričlanska družina odštela 116 evrov.

 Zaprtih več poti
Na območju Triglavskega narodnega parka je zaprtih 11 poti. Razen dveh podorov na poti na Bavški Grintovec in Pihavec so preostale poti večinoma zaprte zaradi podrtih dreves. Informacije o stanju poti so objavljene na spletni strani PZS.

S članarino ceneje

Članarina za Planinsko zvezo med drugim omogoča koriščenje od 30 do 50 odstotkov popusta pri nočitvah v planinskih postojankah v Sloveniji in popust v več kot 1100 kočah partnerskih planinskih organizacij v Alpah in Pirenejih. Če bi si družina pred izletom uredila članstvo v enem izmed planinskih društev, bi se stroški izleta na račun 30-odstotnega popusta na spanje sicer znižali za 30 evrov, a ker bi pri tem odšteli tudi 51,2 evra za včlanitev celotne družine, bi bil končni znesek še malce višji.

Če pogledamo le z vidika finančne ugodnosti, to pride v poštev le, če v enem letu večkrat prespijo v planinskih kočah. Družini, ki ji finančno ne znese več kot en letni obisk za konec tedna, članarina tako ne prinaša ugodnosti.