Nečloveško

Policistova izpoved: Roke mi mravljinči, vidim dvojno

P.K.
8. 8. 2018, 06.50
Deli članek:

Eden od slovenskih policistov se je o razmerah v njihovih vrstah odločil spregovoriti javno. Pravi, da ne zmorejo obvladati terena in da so popolnoma izčrpani.

STA
Fotografija je simbolična.

Na družbenih omrežjih so imeli Slovenci priložnost prebrati skrb vzbujajoče besede policista, ki je opisal, kako poteka njegov delovnik, pri čemer je opozoril na več problematik. Policista z imenom in priimkom ne bomo predstavili, razkrili bomo le lokacijo policijske uprave, v okviru katere službuje. Policist najprej pojasni, kako je videti njegova nočna izmena na eni od policijskih postaj na območju PU Koper. 

»Ob 19.00 pridem v službo, delo opravljam kot vodja patrulje, in to sam. Povežemo se skupaj s kozinsko policijsko postajo, kar pomeni, da trije policisti v petek ponoči pokrivamo celoten Kras, Brkine, Razdrto in območje Postojne,« razloži in poudari, da je lahko od ene intervencije, ki se zgodi na primer v Komnu, do druge, ki bi se denimo zgodila na območju Kozine, uro in pol normalne vožnje, kar pomeni, da je nemogoče tekoče obvladovati teren – biti tam, kjer občani potrebujejo može postave.

Mravljinčaste roke

V nadaljevanju svojega zapisa predstavi količino intervencij; v eni noči trije policisti obdelajo aktivnosti na račun ilegalnih prehodov meje, več kršitev javnega reda in miru, zaseg droge, dve drzni tatvini ... Pravi, da težko sledi vsemu, saj mora poleg tega, da pride na kraj dogodka in tam opravi vse potrebne aktivnosti, sproti urejati in izpolnjevati še ne prav enostavno birokracijo, kar da je časovno zelo potratno.

Rezultat vsega tega, kot opisuje nadalje, pa je huda izčrpanost. »Zjutraj, ko se mi zaključuje izmena, vidim dva računalnika, črke plešejo pred mano, roke imam mravljinčaste. Nisem zaključil vsega dela. Pospraviti moram še službeno vozilo, napisati poročilo. Tudi odmora nisem imel,« opiše delovno realnost in doda, da je to v nasprotju s tem, kar trdi policija, da imajo kadrovske rezerve in da obvladujejo situacijo.

Težke razmere

STA
Mag. Kristjan Mlekuš je predsednik Sindikata policistov Slovenije.

Da so razmere v policiji zares težke, potrjujejo tudi besede predsednika Sindikata policistov Slovenije, mag. Kristjana Mlekuša. Ta najprej pove, da je vse, o čemer priča izgoreli policist v svojem zapisu, resnično in je posledica kadrovske podhranjenosti v njihovih vrstah.

»V sindikatu na kadrovsko krizo opozarjamo že nekaj časa. Policisti so preprosto preobremenjeni. Imajo neživljenjske urnike – včasih delajo po 12 ur skupaj, spet drugič po dve oziroma tri nočne hkrati, s samo enim prostim dnevom, velikokrat nimajo časa niti za malico,« opiše delovne razmere.

Kako do kadra

V pogovoru nam pove tudi, da ga še nekaj zelo skrbi, namreč, da se bo v prihodnjih letih upokojilo 800 policistov, kar je po njegovem mnenju ogromna številka. »Ne vem, kako bomo poleg splošnega manka nadomestili še to, saj je treba prihodnje generacije policistov še izobraziti,« izpostavi skrb vzbujajoče dejstvo.

Da bi lažje razumeli kadrovske probleme slovenske policije, mag. Mlekuš pojasni, da je bilo do leta 2011 v policiji zaposlenih 10.000 ljudi, ko so se začeli varčevalni ukrepi države in so se zgodili »prisilne« upokojitve policistov in ukinjanje nekaterih policijskih postaj, je ostalo samo še 8000 policistov. »Ob tem naj opozorim na še nekaj: veliko je tudi odpovedi delovnih razmerij v zadnjem času s strani policistov. Preprosto iščejo boljše razmere za delo, tako da jih gre veliko delat drugam, tudi v tovarne, samo v policiji ne želijo ostati zaradi razmer, o katerih govorite v vašem prispevku,« izpostavi mag. Mlekuš. »V nekaj letih, če se nič ne spremeni, pričakujem kolaps sistema, zato bo nova vlada morala veliko napora vložiti prav v spopadanje s kadrovsko stisko policije,« zaključi.

STA
Rekonstrukcija ugrabitve in umora Zorice Škrbić.

Odziv pristojnih

Za pojasnila in več informacij se obrnemo tudi na Generalno policijsko upravo (GPU), ki pojasni, da je trenutno stanje posledica več dejavnikov – povečanega prometa na cestah in mejnih prehodih iz naslova turistov, več je prireditev, na katerih so policisti prisotni zaradi zagotavljanja reda in miru, tudi prometnih nezgod. »Ker je potreb zaradi vsega naštetega po policistih v poletnem času toliko več, moramo prioriteto izvedbe svojih ukrepov prilagajali trenutni prisotnosti policistov na terenu s tem, da se v primeru večjega števila prijav po ukrepanju najprej obravnava tiste, ki imajo lahko kot posledico ogrožanje varnosti oseb in premoženja, zatem pa ostale dogodke, pri katerih takojšnje ukrepanje policije ni nujno.«

STA
Policisti morajo svoj odhod domov večkrat zamakniti zaradi obilice dela

Zavedajo se ...

»Vsekakor drži trditev, da so policisti v tem času zaradi velikega števila varnostnih dogodkov na vseh področjih policijskega dela, pa tudi zaradi odsotnosti policistov zaradi koriščenja zasluženega letnega dopusta, zelo obremenjeni,« priznava GPU, ki se odzove tudi na očitke o njihovi zaposlitveni politiki. »Negativni trend zaposlovanja v policiji se je začel v zadnjih letih obračati v pozitivno smer, z začetkom šolanja novih policistov na višji policijski šoli in s šolanjem kandidatov za policiste nadzornike državne meje,« izpostavijo spremembo in dodajo, da se zavedajo, da bo kadrovska okrepitev policijskih vrst še velik izziv zanje.