Balkan River Defence

Kajakaši protestirali proti načrtu za gradnjo nove HE

Mihael Korsika
8. 8. 2018, 07.00
Deli članek:

Na smaragdni reki je konec tedna potekala protestna plovba med Srpenico in Trnovim, s katero je 300 kajakašev in raftarjev z vsega sveta protestiralo proti gradnji nove hidroelektrarne Učja.

Facebook
Protesta proti novi HE Učja se je udeležilo 300 raftarjev in kajakašev.

Gibanje Balkan River Defence, ki ga vodi mednarodno priznani športnik in ekolog Rok Rozman, je minuli konec tedna pripravilo protestno plovbo, ki so se je udeležili predstavniki posoških športnih podjetij in kajakaških šol, ljubitelji ene izmed najlepših svetovnih rek in ekologi, z njo pa so zahtevali umik načrtov gradnje hidroelektrarne na Učji in energetske izrabe zgornje Soče iz vseh strateških dokumentov družbe Soške elektrarne Nova Gorica. Dogodka se je udeležilo 300 veslačev iz 23 držav, ki so se tudi podpisali pod odprto pismo podjetju Soške elektrarne Nova Gorica.

STA
Odprtja novega logističnega centra TKK na Srpenici se je spomladi udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Prejemnik zlatega vesla

Vodja gibanja Balkan River Defence Rok Rozman, sicer nekdanji olimpijski veslač in biolog, je lani na Portugalskem za svoja prizadevanja za ohranjanje rek prejel svetovno nagrado zlato veslo. Slovenija in Balkan po njegovem ne potrebujeta novih jezov, temveč zavedanje, da so naše zadnje nezajezene reke bogastvo, ki ga ne premore noben drug del Evrope.

Javnost je sicer že pred sedmimi leti ugotovila, da država načrtuje spremembo energetskega zakona, s katerim bi povozili zakon o Soči iz leta 1976 in omogočili gradnjo hidroelektrarne na Učji, ki se v vasi Žaga izlije v Sočo. Iz te moke kasneje ni bilo kruha, saj ne ministrstvo za okolje ne ministrstvo za infrastrukturo ne načrtujeta elektrarn na tem območju, a to organizatorje protestne plovbe ne pomirja, saj v podjetju Soške elektrarne Nova Gorica še vedno obstajajo načrti za gradnjo omenjene hidroelektrarne.

Načrtov ne bodo umaknili

»Soške elektrarne Nova Gorica načrtov, povezanih s projektom gradnje HE Učja, iz razvojnih dokumentov družbe za zdaj ne bodo umaknile. Gradnja te elektrarne je namreč pomemben del našega poslanstva, ki je v nenehnem preverjanju različnih možnosti energetske izrabe vodotokov,« v soških elektrarnah odgovarjajo na zahteve protestnikov.

Ob tem je treba po mnenju SENG upoštevati tudi direktive Evropske unije, ki zapovedujejo doseganje 25-odstotnega deleža obnovljivih virov energije v energetski bilanci Slovenije. Zagotavljajo sicer, da bo končna odločitev o gradnji HE Učja stvar širšega konsenza in vključevanja vseh deležnikov, ki jih ta projekt zadeva.

V javnost so prišle tudi obtožbe o zastraševanju zaposlenih in okoljevarstvenikov. »Gre ne le za čiste izmišljotine, temveč za navadne neresnice brez oprijemljivih dokazov. Verjamemo, da širša javnost propagandi Roka Rozmana, ki sicer ima očiten cilj, ne pa tudi konkretne in z dejstvi podprte vsebine, ne bo nasedla,« zatrjujejo v SENG.

Facebook
Voda na iztoku na brežini je po trditvah TKK Srpenica popolnoma čista.

Pena v Soči in kazenska ovadba

Na družbenih omrežjih pa so zadnji teden v juliju zakrožile fotografije penaste vode, ki se v Sočo izliva pod Tovarno kemičnih izdelkov in proizvodnja krede (TKK) Srpenica, kar je med ljubitelji ene izmed najlepših svetovnih rek vzbudilo zaskrbljenost. Neznani prijavitelj je na policijo podal kazensko ovadbo proti tovarni zaradi domnevnega onesnaženja reke.

Facebook
Pena v reki Soči pod TKK Srpenica

Lani ostanki cementa

Uporabniki Soče so že lani poleti ob izlivu motne vode naredili preplah. Podjetje je takrat zagotovilo, da izliv vode v Sočo ni bil strupen. Takrat naj bi šlo za ostanke peska in cementa.

Vodstvo podjetja so že obiskali policisti in kriminalisti, ki so tudi vzeli vzorec vode, ki po brežini izpod tovarne priteče v Sočo. S policije so v ponedeljek sporočili, da niso ugotovili morebitnih znakov negativnih posledic na naravno okolje.

Pridobili smo delovno verzijo internega dokumenta TKK Srpenica, v katerem pojasnjujejo, da so pretekli teden prvič letos vklopili hlajenje cistern za tehnološke pline, saj je zunanja temperatura zraka presegla 35 stopinj Celzija.

Za hlajenje teh cistern uporabljajo čisto vodo iz tovarniškega zajetja z bližnjega hriba nasproti tovarne. »Pri hlajenju gre za velik pretok vode (25 kubičnih metrov na uro), ki preko kanalov odteče skozi iztok na brežini pri vzhodni strani podjetja. Voda nato odteče po sami brežini in se izlije v Sočo,« je zapisano v dokumentu. V Soči je bil na osnovi tega pojava po navedbah v dokumentu opažen blaten madež. »Naj poudarimo, da je voda na iztoku na brežini popolnoma čista in bistra, blatna pa postane med tokom po sami brežini,« je še zapisano.

Preprečili bi moteče madeže

Čeprav je umazana voda, ki priteče v Sočo, po zatrjevanju TKK Srpenica popolnoma nenevarna, se v podjetju glede na zapis v internem dokumentu zavedajo, da madež ob izlitju kvari videz reke ob izlitju, zato so že sprožili aktivnosti za ureditev brežine, ki bi na dolgi rok preprečile moteče rjave madeže.