Slovenci o hudih reakcijah

Strupeni piki komarjev: mehurji, otekline in bolezni

Ž.K.
6. 8. 2018, 19.30
Posodobljeno: 6. 8. 2018, 19.36
Deli članek:

Ima lahko pik komarja celo hujše posledice kot pik ose ali čebele?

Profimedia
Hude reakcije so lahko posledica tudi nenavajenosti na vrsto komarjev, ki je telo še ne pozna.

Spletni forumi, različne skupine na družbenih omrežjih in spletne strani so letos polne fotografij tako otrok kot odraslih, ki kažejo posledice komarjevih pikov, kakršnih nismo bili vajeni. Mehurji, otekline, srbečica in celo pekoč občutek lahko pri nekaterih vztrajajo tudi več dni, žrtve komarjevih pikov pa komajda verjamejo, da lahko vse te težave povzroči navaden komar.

Skeeterjev sindrom

Kadar otekline na mestih komarjevega pika spremljajo še izpuščaji, rdečica, močna srbečica ali bolečina in vročina, govorimo o izjemno močni reakciji na komarjev pik. Mesto pika je močno oteklo, postane pa lahko tudi vroče in zelo občutljivo za dotik. Včasih se oteklina celo napolni s tekočino in poči. Takšen odziv na komarjev pik se imenuje skeeterjev sindrom, in čeprav so zanj dovzetni predvsem majhni otroci, bolniki z oslabljenim imunskim sistemom in popotniki, ki pridejo v stik z novo vrsto komarjev, se lahko pojavi pri komerkoli. Tudi pri tistih, ki doslej nikoli niso reagirali na komarjev pik.

Facebook
Mesto pika lahko hladimo z ledom, pomagale naj bi sivka in bazilika pa tudi med.

Težave alergikov

Še hujše so lahko težave tistih, ki so na komarjev pik alergični. Ti poleti preživljajo pravo dramo, saj lahko že zaradi enega pika dobijo izpuščaje, zatečejo jim lahko jezik in dihalne poti, v najhujšem primeru sledi celo anafilaktični šok, ki lahko povzroči tudi smrt. Tovrstne reakcije na komarjeve pike pa so izredno redke.  

Hud virus tudi pr nas?

Komarji so znani tudi kot prenašalci izredno hudih bolezni. Pred leti so v Braziliji raznesli virus zika, znano je, da prenašajo malarijo in številne druge nadloge, te dni pa so tudi naše zdravstvene službe pozorne, če bi se morda v Sloveniji spet pojavil virus Zahodnega Nila. Pred kratkim so namreč v Srbiji zabeležili že peti primer tega virusa, ki se prenaša prek pikov komarja rodu Culex. En primer bolezni smo v Sloveniji zabeležili leta 2012.