Pregled

Sramne ustnice naj bi dijakinji zdravnik odmikal s prsti

Gabrijel Toplak
6. 8. 2018, 20.00
Posodobljeno: 6. 8. 2018, 22.02
Deli članek:

Zdravnik zatrjuje, da je glede na njeno zdravstveno stanje želel opraviti celoten pregled, pri katerem so bili v ospredju trije zdravstveni problemi.

Gabrijel Toplak
Dekle naj bi prišlo v zdravstveni dom zgolj po opravičilo za odsotnost pri športni vzgoji.

Nedolgo nazaj smo v časopisu Novice Svet24 pisali o neprijetni situaciji med nekdanjim zdravnikom Zdravstvenega doma Lenart in dijakinjo pred dvema letoma; zoper zdravnika je na sodišču že stekel sodni postopek. Dekle naj bi, kot zatrjuje, prišlo k osebnemu zdravniku po opravičilo za odsotnost pri športni vzgoji, ta pa naj bi jo med pregledom otipaval po prsih in spolovilu.

Po skoraj dveh letih od dogodka je na mariborskem sodišču za zaprtimi vrati stekel tudi postopek zoper tega zdravnika zaradi kaznivega dejanja kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. 

ZAČEL PRI LEVI DOJKI

V uredništvu smo se dokopali do zapisnika obeh vpletenih, ki sta ju podala zastopnici pacientovih pravic. Dekle je o dogodku med drugim povedalo, da je bila zadnja v čakalnici. V ordinaciji je zdravnika prosila za opravičilo, ga seznanila o njenih težavah, ta pa ji je naročil, naj sede na zdravniško posteljo. »Ko mi je nehal poslušati srce, me je prijel za levo dojko, jo tipal in kakšno minuto z njo delal nekakšne kroge. Isto je počel z desno, kar se mi je zdelo čudno, a sem predvidevala, da opazuje vnetje bezgavk. Naročil mi je tudi, da se uležem. Odprl mi je gumb na hlačah in jih s spodnjicami vred potegnil do kolen. Med pregledom mi je razmaknil noge in se začel dotikati mednožja. Sramne ustnice mi je odmikal s prsti. Izmislila sem si, da me to boli, mu to povedala, on pa je prenehal. Kasneje sem se hitro oblekla, očetu pa nisem rekla ničesar. Zaupala sem se le prijateljici,« je pojasnilo dekle.

ZDRAVNIK UGOTOVIL POMANJKLJIVOSTI

Direktor zdravstvenega doma je v ponedeljek, 17. oktobra 2016, odredil, da je pri pregledih mladoletnih oseb v ambulanti tega zdravnika vedno nekdo prisoten. 

Zdravnik je v pogovoru z zastopnico pacientovih pravic izrazil obžalovanje nad neprijetno izkušnjo, ki jo doživlja tudi sam, potem ko ga je direktor seznanil s pritožbo. Tega dne je bila 85. pacientka in zdravnik je pojasnil, da mu je nekoliko padla koncentracija, ki je bila vzrok za neljubi dogodek. »Glede na njeno zdravstveno stanje sem želel opraviti celoten pregled. V ospredju so bili trije zdravstveni problemi, in sicer prirojena kostna deformacija prsnega koša, vrtoglavica po preiskavi na magnetni resonanci in predhodno vročinsko stanje. Kot kolesarka je imela tudi težjo prometno nesrečo,« je dejal zdravnik in priznal, da je storil napako, ko ji je sam slekel hlače. »S tem pomagam tako starejšim kot mlajšim, zato nisem pomislil, da bi s pregledom povzročil kakršnokoli škodo. Ob rekonstrukciji pregleda ugotavljam veliko pomanjkljivosti, saj bi ji moral prej razložiti, kaj želim ugotoviti in kako ga želim izvesti pregled. Seveda pa pridobiti njeno soglasje. Dogodek obžalujem in bi se želel opravičiti tudi očetu,« je o dogodku med drugim povedal zdravnik, ki mu je bilo zelo žal, da tudi očeta ni povabil v ordinacijo.