Kocka je padla

Peterica odločila, Šarec mandatar, Židan predsednik državnega zbora

S.R./STA
6. 8. 2018, 17.01
Posodobljeno: 6. 8. 2018, 18.14
Deli članek:

Peterica strank bo v sredo vložila kandidaturo Marjana Šarca za mandatarja. Dejana Židana predlagajo za predsednika državnega zbora.

Primož Lavre
Šarec za mandatarja, Židan za predsednika DZ.

Židan je potrdil, da je pripravljen kandidirati za predsednika DZ. Ob tem pa je poudaril, da je bila to odločitev petih strank in da to ni bil pogoj, ki bi ga postavila SD za sodelovanje v vladi Marjana Šarca.

Prvak LMŠ Marjan Šarec je po pogovorih s predstavniki strank SD, SMC, SAB, DeSUS in Levca razkril, da so dogovorili, da bo peterica strank v sredo v državni zbor vložila njegovo kandidaturo za mandatarja. Šarec ob tem pričakuje tudi podporo Levice. Obenem bodo predlagali, naj predsednik DZ postane prvak SD Dejan Židan.

"Glede na to, da v prvem krogu ni imel nihče poguma storiti tega koraka, bo peterica strank v drugem krogu vložila kandidaturo za mandatarja," je danes po večurnih pogovorih dejal Šarec. "Prav je, da damo na mizo, kar smo se dogovorili, se pravi, da vložimo kandidaturo in presekamo gordijski vozel, ki že celo poletje visi nad nami in storimo ta korak. Kdor bo to vlado podprl, pomeni, da je resen, kdor je pač ne bo, bo s tem pokazal, da nima resnih namenov," je navedel Šarec, ki pričakuje, da bo v ponedeljek seja DZ, na kateri bo izvoljen mandatar in novi predsednik DZ. 

Kot je dejal, so danes pregledali tudi protokol o zunajkoalicijskem sodelovanju, ki ga je predlagala Levica po tistem, ko se je svet njihove stranke odločil, da v vlado Marjana Šarca ne vstopi. Po Šarčevih besedah bodo morda protokol morali še kaj usklajevati, a "noben od teh dokumentov ni takšen, da ne bi dovoljeval teh korakov, ki sem jih omenjal". Prepričan je, da bo sporazum o partnerstvu podpisan v doglednem času. Če podpisa pod ta sporazum na koncu ne bo, pa tudi vlade ne bo, je dejal Šarec. Ob tem je ponovil, da ima peterica strank resne namene, "mi želimo priti do te vlade". 

Kadrovskega razreza bodoče vlade še niso določili, razen torej predloga za predsednika DZ, ker se jim po Šarčevih navedbah "zdi tako prav".

Mesec: Protokol o sodelovanju s petorčkom še ni usklajen 

STA
Protokol o projektnem sodelovanju Levice z morebitno vlado petih strank ni usklajen, je danes dejal koordinator Levice Luka Mesec.

V NSi bodo počakali, da peterica strank, zbranih okoli prvaka LMŠ Marjana Šarca, povleče naslednje poteze pri oblikovanju koalicije. "Zadeve ne bomo komentirali, dokler ne bodo izvršena dejstva in v DZ vložene kandidature," so se odzvali na napoved predloga

Predlog petorčka strank bo že danes najprej obravnaval izvršni odbor Levice, usklajevanja bodo sledila v torek, je napovedal Luka Mesec. Je pa poudaril, da to kaže, da si sodelovanje, način dela in zaveze eni in drugi očitno predstavljajo drugače. Največja razhajanja med njihovim predlogom protokola in danes slišanim so po njegovih besedah "v vlogi stranke Levica in v načinu dela". Podrobnosti o tem ni navajal, pač pa je napovedal, da bo skupno stališče o tem oblikoval izvršni odbor. 

V Levici po njegovih besedah želijo še pred oddajo podpisov pod kandidaturo predsednika LMŠ Marjana Šarca za mandatarja dobiti "jasne zaveze, da se koalicijski sporazum po njihovi podpori kandidatu za mandatarja ne bo bistveno spreminjal. Danes je bila namreč izražena namera, da bi se," je povedal Mesec. Prav tako želijo, da se tudi po 13. avgustu, ko bosta predvidoma izvoljena mandatar in predsednik DZ, ne bi spreminjala vsebina za zdaj sicer še neusklajenega protokola o sodelovanju. 

Levico je sicer danes tudi zmotilo, da so za ime kandidata za predsednika DZ Dejana Židana izvedeli hkrati z mediji in ne na skupnem sestanku pred tem. "Če smo do sedaj delali konstruktivno in v sodelovalnem duhu, nas nekatere tendence, ki so jih danes pokazali koalicijski partnerji, skrbijo," je opozoril. 

Na vprašanje, ali bo Levica torej v sredo prispevala svoje podpise pod kandidaturo Šarca za mandatarja, je Mesec odgovoril, da "v vsakem primeru čakajo četrtek", ko bodo znani izidi njihovega internega referenduma. Šele ti bodo namreč poslanski skupini dali legitimnost za podporo vladi. V Levici sicer vztrajajo pri tem, da Šarca nameravajo podpreti, je še zatrdil. "Opozarjamo pa koalicijske partnerje, da ne za vsako ceno," je opozoril.