Nevarni krvosesi

V srbski prestolnici invazija prenašalcev smrtonosne bolezni

S.R.
31. 7. 2018, 10.51
Posodobljeno: 31. 7. 2018, 10.59
Deli članek:

Samo v Beogradu se je z virusom zahodnega Nila okužilo prek 30 oseb.

Profimedia
Virus prenašajo predvsem komarji.

V Beogradu so nevarne komarje, ki prenašajo virus zahodnega Nila, zaznali na kar 47 lokacijah, po podatkih zavoda za javno zdravje v Beogradu (GZZJZ) pa so od druge polovice junija do 26. julija zabeležili 32 primerov okužbe s tem virusom, poroča srbski portal Blic. En primer se je končal s smrtjo. Bolezen večina bolnikov sicer preboli brez simptomov, a je lahko zelo nevarna za starejše in kronične bolnike.

Virus zahodnega Nila se na človeka prenaša večinoma s pikom okuženega krvosesa. »Večina okuženih ljudi ne kaže znakov bolezni ali pa imajo znake podobne gripi, kot so vročina, glavobol, bolečine v mišicah in utrujenost. V nekaterih primerih ima lahko bolezen hud potek vključno s prizadetostjo osrednjega živčnega sistema,« navaja naš Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), kjer poudarjajo, da naravne danosti tudi v Sloveniji omogočajo obstoj okuženih komarjev.

Inkubacijska doba, torej čas od okužbe do pojava bolezni, običajno traja od 3 do 14 dni, za bolezen pa so dovzetne vse osebe, ki s tem virusom še niso bile okužene. Večjemu tveganju za hujši potek bolezni so sicer izpostavljene osebe, ki so starejše od 50 let in imajo oslabljen imunski sistem. Po navedbah NIJZ se blage oblike bolezni običajno rešijo spontano in ne potrebujejo zdravljenja, v primeru hujših oblik pa je potrebna hospitalizacija, saj učinkovita protivirusna zdravila ne obstajajo, zdravljenje pa je zgolj simptomatsko, torej z zdravili, ki lajšajo simptome.