Hude razmere

Aljoša ima težave z učenjem od prvega razreda

Gabrijel Toplak
2. 8. 2018, 20.45
Deli članek:

Z Aljošo Štalcem starši veliko delajo, ko pride iz šole, in mu tako pomagajo.

Osebni arhiv
Aljoša Štalc kljub težavam pri učenju obiskuje deveti razred.

Šestčlanska družina Štalc s Krope 125a v občini Radovljica nima življenja, kot ga imajo običajne družine. Živijo sicer v trisobnem stanovanju, je povedala Nataša Štalc, a dodala, da se preživljajo s socialno pomočjo in otroškimi dodatki.

MOŽ NI ZMOŽEN ZA DELO

»Poleg nadvse skromnega življenja se nam, priznam, pogosto zgodi, da z denarjem ne pridemo čez mesec. Še sreča, da so tudi otroci navajeni skromnosti,« je pojasnila Štalčeva in dodala, da njen mož Emil že od mladostniških let boleha za bolemijo in meningitisom, zato ni sposoben za delo. »Pridejo meseci, ko ne morem plačati vseh položnic, in to samo zato, da bi otroci imeli kaj za jesti. Res nam je težko, še posebno takrat, ko kateri izmed njih izrazi kakšno svojo željo, jaz pa vem, da mu je ne bom mogla uresničiti,« je iskreno dejala Štalčeva.

Osebni arhiv
Aktiven je tudi v šolskih dejavnostih.

TEŽAVE Z RAZUMEVANJEM

In kot da to ne bi bilo dovolj, ima težave tudi 17-letni sin Aljoša, ki že od prvega razreda obiskuje Osnovno šolo Antona Janša v Radovljici. Zdaj je že v devetem razredu. »Sin ima namreč precejšnje težave z razumevanjem šolske snovi, kar smo sicer opazili že v prvem razredu. Ima velike težave pri učenju, prepočasi tudi dojema snov, ki se jo učijo, zato se z njim veliko ukvarjamo. Doma mu pomagamo po šoli, pa tudi v šoli se zanj trudijo,« je poudarila Štalčeva in dodala, da posebnega zdravljenja sin ne potrebuje. Kljub temu pa je razkrila Aljoševo dolgoletno željo. »Sin si želi zvočnik z mikrofonom,« je povedala in dodala, da Aljoša zelo rad poje.«