Prihaja sprememba

Bilo je peklensko vroče, a kje najbolj?

J.P.
2. 8. 2018, 20.20
Posodobljeno: 2. 8. 2018, 20.28
Deli članek:

Konec julija je nastopil letošnji prvi vročinski val.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Arso: »Kot zanimivost lahko omenimo, da smo zjutraj nad Ljubljano s sondažnim balonom izmerili eno najvišjih vrednosti količine vodne pare v ozračju. Stolpec padavinske vode (višina padavin, če bi vsa vodna para iz ozračja enakomerno padla na tla v obliki dežja) je znašal 45 litrov na kvadratni meter, kar je bolj značilno za tropska območja kot srednjo Evropo. Za naše kraje so poleti bolj običajne vrednosti okrog 30 litrov na kvadratni meter ali manj. Podobno vlažno je bilo ozračje tudi lani v začetku avgusta.«

Marsikje je bil najbolj vroč ravno 1. avgust. Kot so sporočili vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso), so najvišje temperature izmerili »Podnanosu, kjer se je temperatura povzpela do 37,1 stopinj Celzija, v Biljah pri Novi Gorici do 36,5 stopinj Celzija, v Ilirski Bistrici do 35,1 stopinj Celzija, v Ljubljani 34,5 stopinj Celzija, na letališču Portorož 34,2 stopinj Celzija, v Črnomlju 33,4 stopinj Celzija, na letališču v Lescah 32,5 stopinj Celzija«. Jutra so bila topla – ponekod je bila najnižja temperatura 20 stopinj Celzija –, visoka je bila tudi dnevna povprečna temperatura, ki je na Primorskem in v Ljubljani presegla 27 stopinj Celzija.

Hladneje, možni močnejši nalivi

Danes nas je s severovzhodnim vetrom dosegla manj vroča, a zelo vlažna zračna masa. »Najvišje temperature bodo zato predvsem v notranjosti nekaj stopinj nižje, a bo zaradi povečane vlažnosti toplotna obremenitev še vedno velika. Na Primorskem je zapihala šibka burja, ki bo v naslednjih dneh razlog za visoke jutranje temperature v krajih na Primorskem, najvišje dnevne temperature pa bodo ostale podobne kakor pretekle dni. Na Primorskem in v mestnih središčih še vedno ostaja opozorilo pred veliko toplotno obremenitvijo. Zaradi burje se je povečala tudi požarna ogroženost,« so še sporočili.

Neurja bodo možna tudi v petek. Nevihte bodo bolj pogoste v vzhodni polovici države. Lahko se zgodi tudi, da bo potrebno izdati tudi vremensko opozorilo zaradi močnih neviht.