Mesec z občutki nekje na "pol"

Neuradno: Pri zdravstvu usklajeni, trn v peti Nato in davki

S.R./STA
30. 7. 2018, 12.55
Posodobljeno: 30. 7. 2018, 14.05
Deli članek:

Če bodo pri Levici prižgali zeleno luč, se bodo popoldne znova sestali predsedniki vseh šestih strank.

Bobo
Levica pretresa izkupiček pogajanj s peterico strank.

Po včerajšnjih maratonskih pogajanjih o morebitnem vstopu v koalicijo pod vodstvom predsednika LMŠ Marjana Šarca se je danes sestal izvršni odbor Levice. Luka Mesec pred začetkom seje izjav za medije ni želel dajati, a je na vprašanje o občutkih odgovoril, da so ti nekako "pol pol."

Včerajšnje 14-urno usklajevanje koalicijske pogodbe, ko so glave staknili predstavniki LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in Levice, se je po besedah prvaka Šarca sicer končalo v precej konstruktivnem vzdušju. Pri nekaterih točkah sicer niso "prišli čisto skupaj," je dejal, a je odprtih zadev ostalo manj, kot so pričakovali.

Razhajanja v davčni in obrambni politiki

Tako naj neuradno ne bi bilo večjih težav na področju zdravstva, vendar naj bi se večja razhajanja pokazala pri davčni in obrambni politiki. Predvsem pri slednji ima Levica namreč precej jasno stališče, saj želi, da se Slovenija v nasprotju z zavezami, ki jih je dala Natu, odpove naložbi v izgradnjo dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin v vrednosti 1,2 milijardi evrov, ali pa jo vsaj bistveno omeji.

Če bo izvršni odbor Levice prižgal zeleno luč za nadaljevanje pogovorov, se bodo danes znova sestali predsedniki vse šestih strank in skušali uskladiti še odprta vprašanja. V Levici sicer še vedno puščajo odprto možnost, da ne bi vstopili v vladno koalicijo, pač pa bi po vzoru Portugalske podprli manjšinsko vlado v zameno za podporo nekaterim njihovim projektom. Šarec, ki bi Levico raje videl kot del vladne koalicije, tej ideji ni naklonjen.

Drugi krog iskanja mandatarskega kandidata se bo iztekel 10. avgusta. Če bo v tem času predlog za izvolitev predsednika vlade vložen, bo DZ o njem glasoval med 13. in 17. avgustom.