Poročilo o letu MH370, ki je 8. marca 2014 izginilo na poti iz Kuala Lumpurja v Peking in ki ga je danes predstavila malezijska vlada, navaja, da "preiskovalna ekipa ni bila v stanju ugotoviti resničnega razloga za izginotje MH370".

Kot je novinarjem še povedal vodja preiskovalcev Kok Soo Chon, bo odgovor mogoče podati šele, ko bodo našli razbitine letala.

Brez novih informacij

Svojci pogrešanih so medtem povedali, da tehnični dokument vsebuje le malo kaj drugega kot dolg opis o izginotju letala in iskalnih operacijah, pristojni pa jim tudi niso znali odgovoriti na vprašanja. Zato so nekateri sorodniki jezno zapustili srečanje, na katerem so jim predstavili dokument.

malezijsko letalo, mh370
Profimedia
Doslej so na različnih obalah našli 27 kosov ostankov letala, tri potrjene.

"Tisti z ministrstva za transport, ki so vodili srečanje, niso znali odgovoriti na vprašanja, enako velja za tiste, ki so spisali poročilo," je povedala ženska, katere soprog je potoval z izginulim letalom. Po njenih besedah se je nato srečanje sprevrglo v "tekmovanje v kričanju".

Končali operacijo

Domnevajo, da je letalo oz. njegove razbitine nekje na dnu južnega Indijskega oceana. Preiskovalci so letalo iskali na 120.000 kvadratnih kilometrih Indijskega oceana, a brezuspešno. Iskalno operacijo, ki so jo vodili Avstralci in ki je bila doslej največja v zgodovini letalstva, so ustavili januarja lani.

V iskanje se je nato v začetku leta podalo ameriško podjetje Ocean Infinity na podlagi dogovora "nič najdenega, nič plačila". Izginulo plovilo so po morskem dnu iskali z visokotehnološkimi brezpilotnimi letali, a so operacijo končali, saj jim ni uspelo najti ničesar.

Doslej so na različnih obalah našli 27 kosov ostankov letala, tri potrjene. V javnosti je zaokrožil niz teorij o tem, zakaj je letalo izginilo, od nesreče, ugrabitve, samomora pilota do teroristične zarote. Strokovnjaki pravijo, da je glede na najdene ostanke letalo verjetno razpadlo.

Nova malezijska vlada, ki je nastopila maja, je v zvezi z izginulim letalom napovedala popolno transparentnost, vključno z objavo poročila uradne, 19-članske preiskovalne ekipe, v kateri so tudi tuji strokovnjaki. To poročilo so nato objavili danes.