ABSURD

Čudna država: Višja plača, manj denarja

Žiga Kariž
19. 7. 2018, 07.00
Deli članek:

Številne družine, ki so se veselile dviga minimalne plače, morajo zdaj zaradi nekaj evrov višjega dohodka plačevati več vrtca in so na slabšem kot prej.

Profimedia
Družine težko razumejo sistem razvrščanja v dohodkovne lestvice.

Ste vedeli, da življenje Slovencev ureja več kot 20.000 različnih pravnih določb? In ob taki množici pravil ni čudno, če je nekaj takih, ki nimajo popolnoma nobenega smisla. Tako smo pred dnevi naleteli na čudno zgodbo mlade družine. Mamica se je na enem od družbenih omrežij čudila, kako je mogoče, da se je zaradi tega, ker je njen mož prejel 25 evrov višjo neto plačo, strošek vrtca zvišal za 35 evrov.

Hvala za rože

Kot opiše, je njen mož imel lani 613 evrov neto plače, letos pa 638 evrov. Zaradi tega so se glede na dohodkovno lestvico, ki jo sestavlja in objavlja ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, iz drugega premaknili v tretji dohodkovni razred, kar pomeni, da bodo morali plačevati 20 odstotkov polne cene vrtčevskega programa oziroma kar 35 evrov več. Če bi možu to kdo povedal prej, bi se najbrž zahvalil za povišico. A mu ne bi kaj dosti pomagalo, saj se je minimalna plača s 613 na 638 evrov z zakonom dvignila vsem, ki jo prejemajo. Teh je po podatkih za leto 2017 kar 33.789.

STA
Plačilo javnih vrtcev in tistih s koncesijo je v Sloveniji subvencionirano.

Neusklajena država

To je le en primer, ki kaže, kako neusklajeno deluje naša država. Dohodkovni razredi za subvencije vrtca in otroški dodatek so namreč vezani na višino povprečne plače in se ob dvigu zgolj minimalne plače niso spremenili. Največje žrtve take ureditve so maloštevilčne družine z nizkimi dohodki, saj centri za socialno delo, ki delajo izračune, upoštevajo dohodek na družinskega člana. Povišanje dohodka se tako najbolj pozna prav enostarševskim družinam z enim otrokom, ki so praviloma najbolj socialno ranljive.

Enaki lestvici, različni razredi

Poleg tega številne družine bega dejstvo, da lahko ob povišanju dohodka, čeprav sta lestvici za izračun dohodkovnega razreda za otroške dodatke in plačilo vrtca enaki, pri eni padejo v en razred, pri drugi pa v drugega. Razlog? Država pri izračunu zneska za plačilo vrtca kot dohodek upošteva tudi otroški dodatek. Teoretično se tako lahko država ujame v lastno past. Če bi gospodu, o katerem pišemo, plačo še malce zvišali, bi se mu znižal še otroški dodatek, zaradi česar bi se mu skupni prihodki znižali in spet bi padel v nižji razred za plačilo vrtca. Razumete?

Nepravična lestvica

Če ne, nič hudega. Niste edini. Glede na informacije, ki jih imamo, ni malo primerov, ko družine menjavajo dohodkovne razrede dobesedno zaradi nekaj centov. Meje so postavljene in en cent je pač en cent. Mogoče pa bi bilo smiselno, v imenu solidarnosti in pravičnosti, razmisliti o ukinitvi razredov. Če ne drugega, imajo v številnih državah vsaj otroški dodatek enak za vse.