(NE)STANOVITNO

Prvi (mini) vročinski val, a še daleč od rekordov

Gregor Gruber
19. 7. 2018, 06.50
Posodobljeno: 19. 7. 2018, 07.48
Deli članek:

Letošnje poletje se še ni izkazalo s pravo vročino. V Ljubljani smo julija do srede zabeležili le dva dneva, ko je najvišja dnevna temperatura prilezla nad 30 stopinj Celzija.

Reuters
Kopalci v Stockholmu že več dni uživajo v visokih temperaturah in sončnem vremenu.
Neurje s točo je 8. junija najbolj prizadelo občino Črnomelj. Skupna škoda je dosegla kar 18,5 milijona evrov, poškodovanih pa je bilo več kot tisoč objektov.

Bobo

Z včerajšnjim dnem se je začela mini serija temperatur nad 30 stopinj Celzija. Meteorologinja na Agenciji RS za okolje (Arso) Veronika Hladnik je potrdila veselo novico za ljubitelje vročine, žalostno pa za pristaše hladu. Najvišje se bodo temperature povzpele na Goriškem, vse do 33 stopinj Celzija, medtem ko bodo drugod po državi stopinjo ali dve nad 30 ali tam okrog. Vse do sobotnega večera, ko bodo oblaki spet »strnili vrste«, temperatura pa spet padla pod 30 stopinj. Razmeroma vlažen zrak bo tako od nedelje skrbel za bolj spremenljivo vreme s krajevnimi plohami in nevihtami, ki so v zadnjem mesecu in pol prinesle ogromno nevšečnosti po različnih delih Slovenije (najhuje je bilo v začetku junija v Črnomlju in okolici).

Stanovitna nestabilnost

Po krajšem obdobju sončnega vremena torej nazaj k »stanovitni nestabilnosti«, s čimer se je strinjala Hladnikova, ki se ji kot izurjeni vremenoslovki ne zdi strokovno ugibati o vremenskem razpletu v avgustu, saj na vreme vpliva preveliko število dejavnikov. Drznejši, a le v splošnem, so bili že maja pri meteorološki službi AccuWeather, kjer so med drugim napovedali daljši vročinski val za pozno poletje, Slovenijo pa naj bi pestila predvsem suša?!

Rekordi padajo avgusta

»Vročinskih« rekordov tako za zdaj ni na vidiku, ni pa še vse zamujeno. Spomnimo na neznosno vročino v avgustu leta 2013, ko je rekord padel na letališču Cerklje ob Krki (40,8). Takrat so merilne naprave zabeležile zgodovinske vrhunce tudi v Ljubljani (40,2), Mariboru (39,6), Celju (39,7), Kočevju (37,9), Lescah (36,4), Postojni (36,5) in na Brniku (38,1). Blizu smo bili tudi lani; 3. avgusta so v Podnanosu namerili 40,6 stopinje Celzija, s čimer je bil dosežen primorski rekord.

Arso
Najvišje izmerjene temperature v sredo.

Arso
Tako so se zadnjih 30 dni gibale temperature v Ljubljani.

Potna Skandinavija

V Evropi gre to poletje izpostaviti nenavadno »stabilne« temperature v Skandinaviji, kjer so se »kuhali« že maja, »cvrejo« pa se tudi julija. Na skrajnem severu Finske že več dni vztrajajo temperature nad 30 stopinj Celzija, podobno pa je tudi po drugih delih države in na Švedskem. »Po navadi nimamo veliko dni, ko lahko že zjutraj z nasmehom na obrazu oblečeš kratke hlače, zato uživamo v tem izjemnem poletju,« nam je povedal Mikko iz Vaase ob zahodni obali Finske in nekoliko hudomušno zaključil: »Moja zadnjica je skoraj ves čas potna, a mi je to kar všeč.«