Starši odpirajo denarnice

Mastni zaslužki z inštrukcijami

Polona Krušec/Novice Svet24
18. 7. 2018, 19.30
Deli članek:

Oskubljene denarnice zaradi »popravcev«. Cene so različne, a niso nikoli manj kot 10 evrov na uro. Matere in očetje bodo ta denar seveda »žrtvovali«.

Dreamstime
Dijaki s popravnimi izpiti se zdaj potijo pri inštruktorjih.

Čez dober mesec se bo začel drugi rok popravnih izpitov, inštruktorji imajo tako polne roke dela. Kakšna je ponudba na tem področju in kakšne so cene?

Starši svojim šoloobveznim otrokom v tem času pospešeno iščejo učno pomoč – inštruktorje. Raziskali smo, kakšna je ponudba, predvsem pa, koliko za uro pomoči računajo inštruktorji.

Inštruktorji imajo največ dela v juniju in avgustu, ko imajo srednješolci popravne izpite. Najbolj iskani so inštruktorji za matematiko, fiziko, angleščino in nemščino.

Dejstvo je, da je vsako leto ponudbe na tem področju več. Pred nekaj leti so bili posamezniki, ki so se preživljali zgolj z inštruiranjem, bolj redki, danes pa najdemo že podjetja, ki se ukvarjajo samo s pomočjo tistim učencem, ki skozi leto ali na koncu šolskega leta, ko je čas popravnih izpitov, potrebujejo pomoč pri razlagi in utrjevanju snovi.

Pomagajo tudi odraslim

Zmotno je tudi mišljenje, da iščejo inštruktorje samo srednješolci. Ugotovili smo namreč, da so ti dosegljivi tudi osnovnošolcem, študentom in celo odraslim, ki se izobražujejo ob delu. A največ imajo seveda dela srednješolski inštruktorji, ki jih starši največkrat najemajo, ko ima dijak težave z matematiko, fiziko, angleščino in kakšnim drugim tujim jezikom, in to ne samo v času popravnih izpitov ali maturitetnega preizkusa znanj, ampak tudi med šolskim letom, sploh pred testi.

Veliko je »črnih« inštruktorjev

Med raziskavo smo ugotovili, da je precej tudi takih inštruktorjev, ki delajo na črno, večinoma pa imajo vsi registrirano svojo dejavnost, saj ne želijo težav.

Zanimivo je, da so tudi inštruktorji, saj konkurenca v njihovih vrstah postaja vse hujša, morali »podleči« vpeljavi marketinga v svoj posel, tako zdaj svoje storitve ne samo oglašujejo –  večinoma prek svetovnega spleta –, marveč so za odjemalce pripravili tudi posebne pakete.

Posebna ponudba

Eno izmed ljubljanskih podjetij, ki se ukvarja izključno z zagotavljanjem inštrukcij, ponuja več paketov, prirejenih za osnovnošolce, dijake in študente. Eden izmed omenjenih aranžmajev na primer stane 120 evrov. Ta je primeren za srednješolce, ki jim namenijo deset šolskih ur individualnih inštrukcij.

Ponujajo tudi paket z 20 urami za 220 evrov (za osnovnošolce ali srednješolce), ki je po njihovih besedah najprimernejši za pripravo pred popravnimi izpiti. Ko nekdo zakupi slednji paket, prejme tudi darilo, obljublja podjetje za inštrukcije.

15

evrov je povprečna cena za eno uro inštrukcij za dijake.

Iz prakse

Sicer pa po raziskavi ponudbe ugotovimo, da za šolsko uro inštruiranja izvajalci računajo nad 10 evrov. Najpogostejša urna postavka sicer znaša od 13 do 15 evrov na uro za srednješolce. Enega izmed inštruktorjev, ki svojo dejavnost oglašuje prek spleta, smo se odločili kontaktirati in preveriti, kako vse skupaj poteka v praksi. »Trenutno pomagam trem fantom in dvema dekletoma za avgustovski rok popravnega izpita iz matematike in angleščine,« pove. Cena ure inštrukcije pri njem je 15 evrov.

»Pri meni se dijaki običajno zglasijo en mesec pred popravnim, torej izpeljemo od 8 do 12 ur inštrukcij, nekako po dve uri na teden,« pojasni. Torej mora vsak dijak, bolje rečeno, njegov starš, za mesec inštrukcij odšteti skoraj 200 evrov. Naš sogovornik tako, če malo preračunamo, v mesecu dni, če inštruira najmanj pet oseb, zasluži okrog 1000 evrov (60 ur dela).