Zelena luč

Inštitutu za otroške srčne bolezni dovoljenje ministrstva

T.L.
18. 7. 2018, 15.31
Posodobljeno: 18. 7. 2018, 15.37
Deli članek:

Ministrstvo za zdravje je izdalo Nacionalnemu inštitutu za otroške srčne bolezni dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti za specialistično ambulantno dejavnost in bolnišnično dejavnost.

STA
Inštitut ima z Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana sklenjeno pogodbo o sodelovanju.

Velikokrat se je v središču razprav te dni znašel Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB), zaradi zamudi pri delovanju inštituta in tudi zaradi plačil tujim zdravnikom, ki bodo skrbeli za majhne bolnike.

Iz ministrstva za zdravje so zdaj sporočili, da so so včeraj izdali dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti inštitutu za specialistično ambulantno dejavnost in bolnišnično dejavnost.

Zakon o zdravstveni dejavnosti (ZZDej) določa, da ministrstvo za zdravje izda dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti, če so izpolnjeni pogoji iz 3.a člena. Ta člen določa, da mora za pridobitev dovoljenja izvajalec zdravstvene dejavnosti izpolnjevati naslednje pogoje:

  • ima zaposlenega odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti za polni delovni čas ali krajši delovni čas sorazmerno glede na predvideni obseg izvajanja posamezne vrste zdravstvene dejavnosti, razen v primeru izvajalca zdravstvene dejavnosti, ki je fizična oseba, ko je sam izvajalec zdravstvene dejavnosti odgovorni nosilec zdravstvene dejavnosti,
  • zdravstvene storitve bodo opravljali zdravstveni delavci oziroma zdravstveni sodelavci, ki izpolnjujejo pogoje iz tega zakona, zdravniki pa tudi pogoje iz zakona, ki ureja zdravniško službo,
  • ima prostore in opremo za opravljanje določene vrste zdravstvene dejavnosti,
  • mu ni bilo s pravnomočno sodbo ali dokončno odločbo prepovedano opravljanje zdravstvene dejavnosti.

Na ministrstvu so ugotovili, da NIOSB izpolnjuje vse pogoje za izdajo dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti. Inštitut ima zaposlene odgovorne nosilce za pediatrijo, anesteziologijo, reanimatologijo in perioperativno intenzivno medicino in kardiovaskularno kirurgijo. Nosilci, ki izpolnjujejo vse pogoje, ki jih določa ZZDej, so zaposleni za krajši delovni čas.

Odgovorni nosilci so odgovorni za organizacijo dela, ustreznosti prostorov, opreme in kadrov pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti, za katero je ministrstvo za zdravje izdalo dovoljenje. Odgovornost odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti ne posega v odgovornost vsakega posameznega zdravnika ali drugega zdravstvenega delavca za strokovno opravljanje njihovega dela.

Nacionalni inštitut bo nadaljeval z zaposlovanjem dodatnih zdravnikov, medicinskih sester in drugega zdravstvenega osebja, ki je potrebno za normalno delovanje inštituta, s prenosom kliničnega dela bo sklenjena tudi pogodba z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ob tem sporočajo z ministrstva.

NIOSB ima z UKC Ljubljana sklenjeno pogodbo o sodelovanju, s katero UKC Ljubljana NIOSB zagotavlja prostore in opremo ter nujno medicinsko pomoč, anesteziološko dejavnost z reanimacijo, laboratorijsko, rentgensko in drugo diagnostiko v skladu s svojo strokovno usmeritvijo, preskrbo z zdravili, preskrbo s krvjo in krvnimi pripravki, patoanatomsko dejavnost, reševalno službo in medicinsko rehabilitacijo pacientov.