Koalicijska pogajanja

Šarec žogico vrnil Janši, Mesec pa čaka na klic

Luka Tetičkovič
18. 7. 2018, 17.00
Deli članek:

Šarec pogajanja ocenjuje kot konstruktivna, a obžaluje izstop NSi iz njih. Zdaj je po njegovih besedah na potezi relativni zmagovalec volitev, torej Janša.

Bobo
Tonin gre na pogovore k Janši.

Stranka Lista Marjana Šarca (LMŠ) ne daje znakov, da namerava nadaljevati koalicijska pogajanja, v katerih bi vlogo jezička na tehtnici namesto NSi prevzela stranka Levica.

V ponedeljek zvečer je predsednik NSi Matej Tonin sporočil, da njegova stranka izstopa iz koalicijskih pogajanj. Po njegovih besedah največji problem ni nedorečenost koalicijske pogodbe, temveč dvomi o stabilnosti in trajnosti takšne koalicije šestih strank.

NSi šla po informacije

Bobo
Tonina z mestom predsednika državnega zbora niso dovolj podkupili. Koalicija šestih strank se mu zdi nestabilna.

Tonin je sicer trdil, da če bi šel v koalicijska pogajanja s figo v žepu, ne bi zanje žrtvoval lepe sobote, ko so se koalicijski partnerji usklajevali kar enajst ur. Lepa misel, a se opazovalci ne moremo otresti občutka, da je NSi želela predvsem videti, kakšne so dinamike med koalicijskimi kandidati, in da je te informacije tudi dobila. Tonin je na tiskovni konferenci tako izpostavil, da med nekdanjimi koalicijskimi partnerji Desus, SD in SMC vlada vroča kri, ki v večji meri temelji na osebnih zamerah.

Tonin za veliko koalicijo

Fotomontaža Reporter
Šarec je žogico prepustil Janši, Toninovih idej o veliki koaliciji SDS, LMŠ in NSi ni komentiral.

V NSi, katere izvršilni odbor je o izstopu iz pogajanj odločil soglasno, se je pojavila tudi bojazen, da jo bodo v vladajoči koaliciji občasno preglasovali z glasovi levice, zato se niso počutili kot enakopraven partner. To je tudi razlog, da so v NSi zahtevali konkretno in zavezujočo koalicijsko pogodbo.

»Če je zaupanje med potencialnimi koalicijskimi partnerji maksimalno, potem je lahko koalicijska pogodba zelo splošna. Ker pa tega ni in ker tega ne gre pričakovati in če želimo stabilno vlado, trdim, da mora biti koalicijska pogodba izjemno konkretna, opremljena s številkami in izračuni, pa tudi s časovnim okvirom, kar zelo pogrešamo,« je pred dnevi za medije povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Vendar Tonin ni izključeval možnosti za veliko koalicijo, ki bi jo z NSi in SDS sestavljala še LMŠ. Slednja te možnosti (še) ni naslovila.

Ljudmila misli resno: Janše ne bo podprla

Po naših informacijah v NSi poteka razmeroma globok razkol, ki ga je zaznati na več nivojih. Na tiskovni konferenci NSi je imel vso besedo Tonin, nekdanja predsednica stranke Ljudmila Novak pa je bila sicer prisotna, a povsem na stranskem tiru. Kamera je večino časa ni ujela niti v kader, saj je bila z evropskim poslancem Lojzetom Peterletom povsem odrinjena na rob.

Bobo
Novakova Janše ne bo podprla, česar se v stranki NSi zavedajo in so to Janši tudi odkrito povedali.

Da Novakova s svojim glasom ne bo podprla Janše kot premierja, je že večkrat dala posredno vedeti z besedami, da »Janša uničuje svoje koalicijske partnerje«. Novakova je sicer stranko prevzela po tem, ko je leta 2008 izpadla iz parlamenta, po tem, ko je sodelovala v vladni koaliciji z SDS. »Nismo pozabili, da smo izpadli iz parlamenta po sodelovanju v prvi Janševi vladi, in še danes ne vemo, ali smo naredili kakšno politično napako, saj menim, da smo dobro vodili zahtevne resorje in imeli za seboj dobre rezultate,« je pomisleke, ki se pojavljajo v NSi, naslovil Horvat.

V vlado z SDS je NSi nato vstopila še enkrat, leta 2011, takrat pa si je Novakova izpogajala le ministrstvo za Slovence po svetu in resor za obrambo, ki ga je vodil Aleš Hojs, ki je kasneje prestopil v SDS.

Da Novakova misli resno, je v intervjuju razkril Horvat. »NSi bo Janezu Janši v tej vlogi (premierja) lahko dala šest od sedmih poslanskih glasov,« je povedal. Z drugimi besedami, če bo Janša želel postati mandatar, bo moral sestaviti koalicijo z več kot absolutno večino 46 poslanskih glasov – saj mu Novakova podpore ne bo dala.

Novakovo smo poskušali priklicati za komentar, vendar je bil njen mobilni telefon ves dan nedosegljiv.

Uradno: NSi se je umaknila iz prvega kroga koalicijskih pogajanj. Stranka SMC je edina, ki glede koalicije 5 + 1 še ni povsem obupala.

SMC še ni povsem obupala nad 5 + 1

V SMC obžalujejo umik NSi iz koalicijskih pogajanj pod vodstvom LMŠ, a razumejo, da »zgodba o koaliciji 5 + 1 še ni zaključena«. »V tednu, ko pričakujemo več podobno odmevnih sporočil, bomo vsi, ki smo dobili zaupanje volivcev, gotovo opravili premislek o tem, kako lahko prispevamo k nadaljnjemu stabilnemu razvoju naše države in družbe,« menijo.

Mesec si želi veliko, v zameno za nič

Stranka Levica ocenjuje izstop NSi iz koalicijskih pogajanj kot pozitiven. Na vprašanje, ali so pripravljeni vstopiti v pogajanja, pa je koordinator Levice Luka Mesec odvrnil, da bodo počakali na klic oziroma ponudbo. Ob tem nadaljuje z namigi na portugalski scenarij, kjer je levica podpornik manjšinske sredinske vlade.

sta
Mesec bi podpiral manjšinsko vlado. Zahteva veliko, ponuja malo.

Po besedah Mesca taka vlada »recimo ni prodala banke, polne davkoplačevalskega denarja, ampak si je pri Evropski komisiji izpogajala umik zaveze«. Mesec torej ne bi šel v koalicijo in ne bi prevzel nobene politične odgovornosti. Kot smo že poročali, bi z manjšinsko vlado sodeloval le v primerih, ko bi to Levici prinašalo politične točke, ko pa bi se sprejemali nepriljubljeni zakoni, bi poslanci Levice svoje glasove odtegnili.

Omenjeni scenarij Šarcu in preostalim seveda ni povšeči, saj bo Levica tako poceni nabirala javno podporo, vendar zadnja beseda glede tega kljub temu ni Meščeva. V naslednjih dneh bomo tako verjetno opazovali pritiske iz ozadij, naj Mesec »državotvorno« vstopi v sredinsko koalicijo in državo reši pred predčasnimi volitvami in Janševo vlado. 

Primož Lavre
Janša se zaenkrat pogovarja z SNS in Nsi, vendar daje znake da je za mizo mestu tudi za Šarca.