Starši so v stiski

Težka odločitev: dopust ali potrebščine

Polona Krušec / Novice Svet24
7. 7. 2018, 08.00
Deli članek:

Nabava delovnih zvezkov in drugih potrebščin materam in očetom slovenskih osnovnošolcev predstavlja hudo finančno breme. Kako se znajdejo?

STA
Če starši ne soglašate s količino učnih potrebščin, se obrnite na Svet staršev.

Nemalo staršev se zadnje dni oglaša na svetovnem spletu, kjer na družbenih omrežjih razpravljajo o težavi, ki jih pesti. Povezali smo se z enim od njih in se pogovorili o problemu, ki ga izpostavljajo.

Osebni arhiv
Jerneja Trofenik Dimnik

Štajerka Jerneja Trofenik Dimnik je bila pripravljena z nami o težavi govoriti nekoliko podrobneje. Povedala nam je, da ima dva osnovnošolska otroka, eden bo septembra začel obiskovati tretji razred, drugi pa osmi. »Za otroke so počitnice, za starše pa čas za priprave na novo šolsko leto in razmišljanje, kako napraskati denar za dopust in zraven še za nove zvezke, knjige ter barvice. No, mi letos ne bomo dopustovali, ampak bomo ostali doma, kjer bomo računali, koliko bo treba plačati za otrokove šolske potrebščine,« je kruto realnost opisala naša sogovornica.

Spodbujanje pismenosti

Dramatičnost položaja je ponazorila še s primerom: »Zaloga učbenikov in potrebščin nas stane več, kot je vreden naš star nissan. Konkretno v številkah to pomeni, da bom za vse potrebščine za dva šoloobvezna otroka zapravila okrog 600 evrov, kar predstavlja višino slovenske minimalne plače. Si predstavljate, kako veliko je to,« se sprašuje mamica.

Če ne zmorete, lahko pomagajo

Na šolah delujejo šolski skladi, ki socialno slabše stoječim družinam s šoloobveznimi otroki pomagajo pri nakupih delovnih zvezkov in učnih pripomočkov.

Posebna kategorijo v stroškovniku predstavljajo delovni zvezki. »Teh kupimo cel kup in na koncu leta ugotovimo, da jih v šoli otroci sploh niso uporabljali. Kdo se zdaj tu šali. Ta denar je vržen proč. Ali ne bi bilo bolj stimulativno za otroke, da delovne naloge kar zapišejo v zvezek in pri tem trenirajo še pismenost? Naj pišejo, ne dajajmo jim potuhe z delovnimi zvezki,« meni štajerska mamica.

Sporočilo ministrstvu

Jerneja Trofenik Dimnik zato apelira na novo bodočo vlado, novo ministrico ali ministra ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, naj se malo zamislijo nad našim šolskim sistemom. »Ne znižujte cen učbenikov in delovnih zvezkov, zmanjšajte obseg le teh in spremenite šolski sistem v učinkovitega, ki bo dejansko učil ter spodbujal razvoj otrok in ki ne bo iz nas staršev delal obubožanih miši,« je glavno sporočilo Trofenik Dimnikove.

Njihov odziv

Šola mora upoštevati soglasje sveta staršev k skupni nabavni ceni delovnih zvezkov in drugih učnih gradiv, saj so plačniki delovnih zvezkov in drugih učnih gradiv starši.

Ministrstvo za izobraževanje znanost in šolstvo smo v zvezi s tem zaprosili za komentar. Povedali so, da so na tem področju storili že veliko. »Obnovili smo učbeniške sklade, zagotovili stabilno financiranje in omogočili tudi brezplačna učna gradiva za prvošolčke. Za učence v osnovnih šolah je izposoja učbenikov brezplačna. Stroške izposoje že od leta 2007 v celoti krije ministrstvo,« so poudarili.

Starši odločajo

Potrjujejo pa, da se je po nekaterih šolah glede nakupa učnih gradiv res okrepila vloga staršev, a izpostavljajo, da vsaka osnovna šola samostojno določi izbor učnih gradiv, kamor spadajo tudi delovni zvezki. »K izboru delovnih zvezkov morajo starši osnovnošolcev podati soglasje. To določa Pravilnik o upravljanju učbeniških skladov, ki pravi, da strokovni aktiv učiteljev predlaga ravnatelju seznam delovnih zvezkov in drugih učnih gradiv, ki jih bodo učitelji in udeleženci izobraževanja uporabljali pri pouku v prihodnjem šolskem letu,« je izpostavilo ministrstvo.