Zdravljenje otrok

Imen strokovnjakov s področja otroške kirurgije ne želijo izpostavljati

S.R./STA
25. 5. 2018, 14.00
Posodobljeno: 25. 5. 2018, 14.59
Deli članek:

Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni naj bi začel delovati s 1. julijem, medtem ko zaenkrat še ni znano, kdaj bo začel tudi s kliničnim delom, torej z zdravljenjem otrok.

Bobo
Gregorič je danes povedal, da bo do 1. julija inštitut zagotovo začel administrativno delovati.

Igor Gregorič, ki strokovno bdi nad vzpostavljanjem Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, v torek pa je postal tudi predsednik sveta inštituta, je dejal, da bo klinični del inštituta začel delovati "takrat, ko bomo imeli vse elemente, ki bodo zadoščali varnosti". Po njegovih besedah se dogovarjajo o sodelovanju z veliko zdravniki tako iz Slovenije kot iz tujine. Trenutno poteka dogovarjanje o podrobnostih, medtem ko pogodbe še niso podpisali z nobenim strokovnjakom. Imen teh strokovnjakov Gregorič ni želel izpostavljati, saj je po njegovem mnenju bolje, da se dogovarjajo v miru. Dodal je, da bodo imena sporočili, ko bodo z njimi podpisali pogodbe.

Število kardiologov, ki bodo zaposleni v inštitutu, bo odvisno od potreb. Gregorič ocenjuje, da jih bo med štiri in šest. Če bodo dodatne potrebe, pa bodo lahko po pogodbi sodelovali tudi s tujimi kardiologi. Predvideno je, da bodo nekaj časa v inštitutu zagotovo delovali tuji strokovnjaki, ki bodo v Slovenijo prišli delati pogodbeno. V prihodnje bodo izšolali tudi slovenske strokovnjake, kar pa je dolgoročen proces in traja vsaj šest do osem let po končani medicinski fakulteti, je pojasnil. Če pa bi začeli izobraževati specialiste pediatrije ali srčne kirurge, pa bi jih morali dodatno izobraževati še leto ali dve.

Domači otroški srčni kirurgi bi tako celotno subspecializacijo opravili v tujini, saj v Sloveniji trenutno ni otroškega srčnega kirurga, ki bi jih lahko izobraževal. Za dopolnitev ali nadgradnjo znanja strokovnjaka, ki je že sodeloval pri tem, pa bi potrebovali dva ali tri mesece šolanja v tujini, je dejal Gregorič.

Oskrba zaenkrat nespremenjena

Dokler inštitut ne bo klinično začel delovati, oskrba otrok s prirojenimi srčnimi napakami ostaja nespremenjena, torej v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana s pomočjo tujih zdravnikov.

Mednarodno priznani slovenski srčni kirurg, ki deluje tako v ZDA kot v Sloveniji, je dejal, da bo kot predsednik sveta večinoma spremljal in usmerjal delovanje inštituta iz ZDA preko videokonferenc, veliko pa bo tudi v Sloveniji. Sodelovanje z UKC na tem področju v zadnjem letu, zlasti pa v zadnjih mesecih, ocenjuje kot odlično. Po njegovem mnenju prehod resursov ob vzpostavljanju inštituta ne bi smel biti problem.