Zgodovinski referendum

Irska na prelomnici: Bo prepoved splava romala na smetišče zgodovine?

S.R.
25. 5. 2018, 12.55
Posodobljeno: 25. 5. 2018, 13.15
Deli članek:

Kaj imajo skupnega Irska, Venezuela, Somalija in Afganistan? Razen v primeru, ko je zaradi poroda ogroženo življenje matere, je v vseh štirih državah še vedno v veljavi zakonska prepoved splava.

Profimedia
Kako se bodo odločili Irci?

Leta 1983 je kar 67 odstotkov Ircev glasovalo za spremembo ustave, s katero so uvedli prepoved prekinitve nosečnosti celo v primerih, ko je bila ta posledica posilstva. Na Irskem danes poteka prelomen referendum, na katerem državljani odločajo, ali to sporno prepoved končno pospraviti na smetišče zgodovine. 

Bolj papeški od papeža

Statistična analiza zakonodaj na področju splava razkriva, da ima Irska daleč največji razkorak med zakonodajo in demografsko strukturo. Strožja pravila so seveda običajno povezana s številčnostjo katoliške skupnosti in splošno ravnjo pobožnosti v državi, vendar na drugi strani visok BDP na prebivalca in dobri kazalniki na področju zaposlenosti žensk vplivajo na bolj »popustljivo« zakonodajo.

Irska je z vidika teh kazalnikov precej podobna Avstriji in Španiji, kjer pa dovoljujejo splav na zahtevo. Na podlagi te analize bi bolj »popustljivo« zakonodajo pričakovali tudi v Novi Zelandiji in Južni Koreji, kjer pa je splav na zahtevo zanimivo prepovedan. Obe državi sicer razmišljata o spremembi. Podobno strogo zakonodajo imajo tudi na Poljskem, kjer je dovoljen tako imenovani evgenični splav v primeru prirojene napake pri zarodku ter splav, kadar je bila ženska žrtev posilstva ali incesta, vendar si vladajoča konzervativna stranka Zakon in pravičnost prizadeva za uvedbo še precej strožjih zakonov po vzoru Irske.

Na drugi strani tehtnice so nekatere države, kjer so državljani celo manj permisivni od zakonodaje. Na Hrvaškem, Portugalskem, v Italiji, Turčiji in Združenih državah je splav na zahtevo denimo dovoljen, a so številni državljani mnenja, da gre za umor, četudi gre za še nerojeno bitje.

Bodo splav končno legalizirali? 

Ob 7. uri zjutraj so se na Irskem odprla volišča, ki bodo ostala odprta do 22. ure zvečer. Politični analitiki napovedujejo tesen rezultat, ki pa bo vendarle pokazal, ali so irske socialne reforme zadnjih letih že dosegle svojo mejo, ali pa bodo Irci korak naprej naredili tudi na področju splava. Ankete kažejo, da legalizacijo podpira približno polovica prebivalstva, 30 odstotkov ji nasprotuje, medtem ko jih je 20 odstotkov še vedno neodločenih.