Evakuirali 9000 ljudi

FOTO: Bombni tehniki med detonacijo 250-kilogramske pošasti zanetili požar

S.R.
25. 5. 2018, 10.32
Posodobljeno: 25. 5. 2018, 10.36
Deli članek:

V Dresdnu se lahko od včeraj zvečer v svoje domove vrne skoraj 9000 evakuiranih oseb.

Polizei Sachsen
Konec drame v Dresdnu.

Nemški strokovnjaki za odstranjevanje bomb so včeraj deaktivirali neeksplodirano 250-kilogramsko bombo iz druge svetovne vojne, ki je na naključne žrtve prežala v bližini centralne železniške postaje.

Močno načeto in zarjavelo bombo so v torek odkrili gradbeni delavci. Pristojni organi so nemudoma začeli z evakuacijo lokalnega prebivalstva. Iz okrožja so evakuirali skoraj 9000 ljudi, izpraznili pa so tudi dva domova za ostarele in eno bolnišnico.

Bombni tehniki so se v sredo srečali s težavo pri detonaciji varovalke na bombi. Bombo so sicer uspešno onesposobili, vendar so ob tem zanetili požar na materialu, s katerim so pred eksplozivno grožnjo zaščitili okolico. Zaradi plamenov so morali detonacijo same bombe nato prestaviti na četrtek. V drami sicer ni bilo poškodovanih. Strokovnjaki so bili včeraj popoldne nato vendarle uspešni, območje pa je brez žrtev preživelo še eno od bombnih groženj, ki vse od druge svetovne vojne pestijo to takrat močno bombardirano nemško mesto. V Nemčiji več kot 70 let po vojni še vedno pogosto naletijo na neeksplodirane ostanke, ki so jih na državo odvrgli zavezniki.