Nadaljnji razvoj

Avtoprevozniki, obeta se znižanje stroškov

J.P.
16. 5. 2018, 12.43
Posodobljeno: 16. 5. 2018, 12.48
Deli članek:

Za izboljšanje pogojev na področju avtoprevozniške dejavnosti.

Bobo

Minister Peter Gašperšič je danes podpisal dogovor z Gospodarsko zbornico Slovenije in Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, ki predvideva boljše pogoje na področju avtoprevozniške dejavnosti.

Sporočili so tudi, da si ministrstvo prizadeva, da se sektor transporta in logistike v slovenskem gospodarskem prostoru opredeli kot strateška gospodarska panoga.

Tudi ekološke spodbude

Dogovor med drugim predvideva "uvedbo posebnega cestninskega razreda za dvoosna vozila na 3500 kilogramov največje dovoljene mase, vzpostavitev malih logističnih centrov in varovanih parkirišč, spremembo načina obračunavanja letne dajatve, kar posredno pomeni znižanje stroškov, in ureditev evidence registriranih vozil (sistem MRVL)", so sporočili z ministrstva za infrastrukturo. Obetajo se tudi ekološke spodbude avtoprevoznikom: med drugim "za nakup pnevmatik višjega energijskega razreda, nadgradnje tovornih vozil s spojlerji za zmanjšanje zračnega upora in nakup električnih avtobusov".

Za odpravo zastojev

Ministrstvo namerava skupaj z Direkcijo RS za infrastrukturo in omenjenima zbornicama preučiti možnost sprostitve in ureditve lokalnega prometa na posamezni vzporednih lokalnih cestah, sodelovalo pa bo tudi pri "aktivnostih za odpravo zastojev na mejnih prehodih Zahodnega Balkana".