Sreča v nesreči

VIDEO: Kaos na 9000 metrih: kopilota skoraj posesalo iz pilotska kabine

T.L.
16. 5. 2018, 11.04
Posodobljeno: 16. 5. 2018, 11.37
Deli članek:

Zakaj je počilo steklo, še ni jasno.

Profimedia
Priseben pilot je rešil številna življenja.

Povsem običajen let iz Kitajske v Tibet se je za potnike in osebje spremenil v pravo nočno moro, ki bi se lahko končala tragično. Pa se na srečo ni. Zasluge za srečen razplet ima priseben pilot. Na pilotski kabini je namreč približno 30 minut po vzletu na višini 9000 metrov počilo steklo in kopilota je skoraj posesalo iz letala. 

Dogodek se je zgodil na letalu kitajske družbe Sichuan Airlines, ki je letelo iz kitajskega mesta Chongqing v mesto Lhasa v Tibetu. Med poletom pa je pilot nenadoma zaslišal pokanje, nekaj trenutkov kasneje pa je iz še nepojasnjenih razlogov počilo steklo v pilotski kabini. 

Kapitan Liu Chuanjian se je trudil zadržati nadzor nad letalom airbus A319, s katerim je letelo 119 potnikov, ko je nenadoma opazil grozljiv prizor: "Ko sem pogledal proti svojemu kopilotu, sem videl, da polovico njegovega telesa posesalo skozi okno. Na srečo je bil privezan s pasom."

"V pilotski kabini je vse letelo naokoli in večina opreme ni delovala. Bilo je zelo glasno, radijske povezave niso delovale," je za časnik Chengdu Business News razmere opisal Liu. "Letalo se je treslo, nemogoče je bilo spremljati inštrumente in zelo težko upravljati z letalom, poleg tega pa je v pilotsko kabino prihajal tudi ledeno mrzel zrak."

Prisebnemu pilotu je uspelo, da je z letalom prisilno pristal v mestu Chengdu. V nesreči je kopilot utrpel poškodbe obraza in zapestja, stevardesa pa ima lažje poškodbe na predelu trebuha. Člani posadke se bodo po počitku kmalu vrnili na delo, so sporočili iz letalske družbe.

Po pristanku je zdravniško pomoč iskalo še 27 potnikov, vendar nihče od njih v dramatičnem dogodku ni utrpel resnejših poškodb.

Pilot Liu je sicer nekdanji vojaški pilot.