Bil je v sodih

Po prvem poročilu je jasno: uporabljen je bil klor, "verjetno kot kemično orožje"

T.L./STA
16. 5. 2018, 11.47
Posodobljeno: 16. 5. 2018, 12.04
Deli članek:

Gre za februarskem napadu na sirsko mesto Sarakeb, poročila o domnevni uporabi kemičnega orožja v sirskem mestu Duma v začetku aprila organizacija OPCW še ni objavila.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Mednarodna organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) je danes potrdila, da je bil v februarskem napadu na sirsko mesto Sarakeb na severozahodu države uporabljen klor, in sicer "verjetno kot kemično orožje".

Klor je bil sprožen mehansko iz sodov v soseski Al Talil mesta Sarakeb 4. februarja, je ugotovila preiskovalna misija OPCW. Na prizorišču napada so našli dva soda, v katerih je bil pred tem klor. Tudi vzorci pa so pokazali "neobičajno prisotnost klora v okolju", so navedli.

Organizacija s sedežem v Haagu sicer nima pristojnosti, da bi ugotavljala, kdo je odgovoren za napad.

Sirski observatorij za človekove pravice je že kmalu po napadu sporočil, da je moralo 11 ljudi poiskati pomoč v bolnišnici. Zdravniki so to potrdili in pojasnili, da so vsi imeli simptome vdihavanja strupenega plina klor.

Tudi OPCW je danes sporočila, da so se pogovarjali s pričami, pri čemer so v bolnišnicah našli več bolnikov, ki so imeli tovrstne simptome.

Generalni direktor OPCW Ahmet Üzümcü je ob tem "ostro obsodil kakršnokoli uporabo kemičnega orožja". "Takšna dejanja so v nasprotju s popolno prepovedjo kemičnega orožja," je povedal.

Medtem še ni objavila poročila o domnevni uporabi kemičnega orožja v sirskem mestu Duma v začetku aprila. V odgovor na ta napad so ZDA, Velika Britanija in Francija izvedle napade na položaje sirskega predsednika Bašarja al Asada, povezane s kemičnim orožjem.