Politika ali estrada?

V parlament s pomočjo slave in lepote

Luka Tetičkovič/Novice Svet24
28. 4. 2018, 14.52
Posodobljeno: 7. 5. 2018, 12.57
Deli članek:

Politične stranke obožujejo politične naturščike, ki so jim politične dinamike še tuje, vendar so v javnosti že prepoznavni.

Bobo
Šarec bi najraje pozabil, da se je v politiko prebil kot imitator politikov. Javnosti se predstavlja z dolgočasnostjo povprečnega srednješolskega učitelja.

Poslanec nikjer na svetu ni pretirano pomembna funkcija. Čeprav naša ustava nalaga, da »so predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila«, so poslanci efektivno povsem odvisni od stranke, ki jim omogoči kandidaturo na svoji listi.

Z drugimi besedami: poslanec je samo strankin glas v parlamentu. Ko je teh glasov dovolj in gre stranka v vladajočo koalicijo, si prisluži ministrsko ali celo premiersko mesto. Število poslancev se tako prevede v dejansko oblast za stranko.

Tako ni presenetljivo, da stranke na volitvah zelo rade stavijo na politične naturščike, ki so v javnosti prepoznavni kot ljudje z integriteto zaradi dosežkov na področju športa ali kulture. V odhajajočem sklicu državnega zbora sta bila takšna poslanca Violeta Tomič (Levica) in Saša Tabaković (SMC), oba gledališka igralca, ki nameravata vnovič kandidirati.

Po izobrazbi je gledališki igralec tudi Marjan Šarec, sicer politični novinec na državni ravni. Svoje ime si je Šarec na občinski ravni zgradil ravno zaradi prepoznavnosti, pridobljene s pomočjo lika Serpentinška – karikature šovinističnega Gorenjca. V svoje vrste je Šarec zdaj povabil košarkarja Dušana Hauptmana, nekdanjega radijskega voditelja Mateja Špeharja. Podobno velja tudi za Tomaža Jeraja, ki kandidira na listi Zedinjene Slovenije.  

Jaka Koren
Po uspehu s Tomičevo bo Levica poskusila s še eno igralko – Laro Jankovič.

Ko politika sreča estrado

Posebej estetsko listo bodo okoli nekarizmatičnega Dejana Židana na volitve poslali Socialni demokrati. Od estradnikov so v svoje vrste pritegnili Gorana Šarca, soproga pokojne pevke Simone Weiss. Največ prvoligašev sicer priteguje Desus, ki bo kandidiral Lada Leskovarja, legendarnega popevkarja, in Saša Dončića, očeta trenutno enega najprepoznavnejših košarkarjev, Luke Dončića.

Levica je svoje poslanske kandidate popolnila s kuharsko mojstrico Almo Rekić in še eno igralko – Laro Jankovič. Na vsaj enega relativno slavnega pa stavijo tudi Pirati, ki bodo volivce prepričevali z ljubiteljskim igralcem Ratkom Stojiljkovićem. V tej smeri so razmišljali tudi pri stranki NSi; na njihovi listi se bo za poslanca potegoval David Klobasa iz nekdanje deške skupine Casanova.

osebni arhiv
Glas ljudstva je na Evrovizijo nekoč že poslal Alenko Gotar. Ji bo ta met uspel tudi na listi stranke SDS?

Estradni tudi v SDS

Slavni in lepi niso tuji niti stranki SDS, ki že vrsto let uspešno kandidira nekdanjo televizijsko voditeljico Evo Irgl. Na teh volitvah pa se ji bo na kandidatni listi pridružila tudi pevka Alenka Gotar, ki jo je glas ljudstva nekoč že poslal zastopat naše barve na Evrovizijo.