trgovina z ljudmi

Doma štirje mladoletni otroci, starša pa v zapor

S.S./Novice Svet24
28. 4. 2018, 14.45
Posodobljeno: 28. 4. 2018, 14.51
Deli članek:

Zakoncema Porić, obtoženima trgovine z ljudmi, so na ljubljanskem okrožnem sodišču skupaj prisodili več kot šest let zapora.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

Fikreta Porić bo za deset kaznivih dejanj trgovine z ljudmi in spolni napad morala za tri leta in štiri mesece v zapor, njenemu partnerju Damirju pa so sodniki za deset kaznivih dejanj trgovine z ljudmi prisodili enotno kazen dve leti in enajst mesecev zapora.

Eno od oškodovank, ki naj bi zaradi terorja izgubila kar 18 kilogramov, je Fikreta po podatkih iz spisa spolno zlorabila z banano, obrila pa ji je tudi glavo, da je reva v BiH pobegnila z lasuljo.

Oba sta bila oproščena plačila stroškov postopka, do pravnomočnosti pa jima je sodišče odpravilo tudi hišni pripor. Kot je znano, sta zakonca Porič pred dnevi med glavno obravnavo presenetila in sklenila priznati očitke po obtožbi, samo da se »kalvarija« na sodišču čim prej konča in da lahko po prestani kazni čim prej normalno zaživita s svojimi otroki. Tožilec Jože Levašič, ki je za Damirja zahteval tri leta zapora, za Fikreto pa še 10 mesecev več, je sicer že napovedal pritožbo.

Obljubljala sta raj, dobile so pekel

Spomnimo: obtožena, skupaj imata tri mladoletne otroke, Fikreta pa je mati še enemu mladoletnemu dečku, sta po navedbah iz obtožnice prek spletnega oglasnika Dijaspora Oglasi novačila ženske, da bi opravljale delo varuške. Obljubljala sta jim plačilo od 350 do 500 evrov mesečno, streho nad glavo in prehrano. V Slovenijo sta tako od oktobra 2013 do aprila 2017 zvabila deset žensk iz Srbije, Hrvaške in BiH in izrabila njihovo ranljivost. Ženske so morale namreč delati več od dogovorjenega, in sicer vse dni v tednu, tudi do 15 ur na dan. Plačane so bile precej manj ali pa celo nič, omejevala sta jim gibanje, komunikacijo z domačimi, odrekala hrano, spati so morale na hodniku, ena izmed njih pa celo na balkonu. Psihofizično trpinčenje je trajalo toliko časa, dokler niso oškodovanke pobegnile same ali pa so jih rešili domači. Ko je ena odšla, sta pač pripeljala drugo …