Pazljivo

Iran Koreji svari, da ZDA prelamljajo obljube

STA/B.K.
28. 4. 2018, 11.03
Posodobljeno: 28. 4. 2018, 11.20
Deli članek:

Iran je po po petkovem vrhu Severne in Južne Koreje danes pozdravil popuščanje napetosti med državama, a opozoril, da ZDA niso "usposobljene" za vlogo v tem procesu, saj ne spoštujejo svojih zavez.

Profimedia
Takole sta si, vsak s svoje strani meje, podala roki ...

Iransko zunanje ministrstvo je srečanje severnokorejskega voditelja Kim Džong-una in južnokorejskega predsednika Moon Jae-ina pozdravilo kot "odgovoren in učinkovit korak k regionalni in globalni stabilnosti". Meni pa, da bi državi morali to "zgodovinsko novo stran za zmanjšanje napetosti na Korejskem polotoku" nadaljevati sami, brez vmešavanja in provokacij tujih držav.

Tiskovni predstavnik ministrstva Bahram Ghasemi je izpostavil, da izkušnje Irana v 40 letih, še posebej glede iranskega jedrskega sporazuma, kažejo, "da si ameriška vlada ne zasluži zaupanja in da ne spoštuje svojih mednarodnih zavez". ZDA zato "niso kvalificirane, da bi igrale vlogo pri dogovorih med državama", je dodal.

Opozoril je še, da se je tendenca nespoštovanja mednarodnih zavez še dodatno okrepila z vlado predsednika Donalda Trumpa.

Trump grozi, da bodo ZDA 12. maja izstopile iz iranskega jedrskega sporazuma - ki so ga julija 2015 sklenile ZDA, Kitajska, Francija, Velika Britanija, Rusija in Nemčija z Iranom - če ne bodo odpravljene njegove pomanjkljivosti. Teheran sicer že obtožuje Washington, da krši sporazum z nasprotovanjem normalizaciji gospodarskih odnosov Irana z ostalim svetom. Če bodo ZDA izstopile iz sporazuma, bodo proti Iranu znova uvedle gospodarske sankcije, s tem pa bo ogrožena zaveza Irana h končanju programa jedrskega orožja.

Kim in Moon sta se na petkovem vrhu zavezala k popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka in dogovorila, da bosta državi našli mirovni režim za končanje vojne. Kim naj bi se sedaj sestal še s Trumpom, predvidoma junija.