Katastrofa na Ptujskem jezeru

Neidentificiran strup naj bi bil še vedno prisoten v okolju

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
13. 4. 2018, 19.50
Deli članek:

Stroka: vsi vzorci so bili negativni na prisotnost paramiksovirusa 1 in virusa Zahodnega Nila, torej ne gre za ptičjo gripo.

DOPPS
Poginuli galebi na obrežju Ptujskega jezera.

Sanacijo bodo lahko začeli šele, ko bodo pristojne službe, upajo, da čim prej, ugotovile, kaj povzroča pogine in kje je vir številnih zastrupitev.

Pogini rečnih galebov okoli Ptujskega jezera, na katerem je bil največji del kolonije rečnih galebov, se nadaljujejo. Predstavniki Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) so pred dnevi ob terenskem ogledu našli 20 novih poginulih rečnih galebov. Po njihovem mnenju je neidentificirani strup še vedno prisoten v okolju, zato so v društvu pozvali odgovorne, naj pospešijo preiskavo možnih virov zastrupitev.

Strah pred novimi pogini

Večina trupel ptic je bilo še povsem svežih in nedotaknjenih, pri nekaterih poginulih galebih so opazili izcedek iz kloake in onesnaženo repno perje, zato predstavniki DOPPS sklepajo, da gre za strup, ki je škodljivo deloval na prebavila. V društvu predvidevajo, še posebno ker sta bili dve trupli že močno načeti, da so se z njima prehranjevale ptice ujede, zato se bojijo novih poginov. Z Nacionalnega veterinarskega inštituta so do zdaj sporočili le, da so vsi preiskani vzorci negativni na prisotnost paramiksovirusa 1 in virusa Zahodnega Nila. Rezultate bakteriološke, histološke in kemijske preiskave pa pričakujejo v petih do dvanajstih dneh.

Območje pregledujejo

Končne rezultate bakterioloških, histoloških in kemijskih preiskav, ki trenutno potekajo, je mogoče pričakovati v 5 do 12 dneh.

Rečni galebi so v Sloveniji ogrožena vrsta, saj gnezdijo samo na Ptujskem jezeru (lani so našteli 853 parov, op. p.). Dominik Bombek, koordinator za izobraževanje in stike z javnostjo DOPPS, pravi, da gre za ekološko katastrofo, vzroka zanjo pa še ne poznajo. »V soboto je poginilo okoli 120 ptic, do te srede smo jih zabeležili okrog 160,« je povedal. Terenske oglede še nadaljujejo in glede na to, da včeraj niso našli poginule ptice, sklepajo, da prehranjevališče morda ni več aktualno. »Dokler ne bo rezultatov, ljudem ne moremo prepovedati gibanja. Lahko jim le svetujemo, da nemudoma obvestijo pristojne službe in se mrtvih galebov, če jih opazijo, ne dotikajo,« je sklenil Bombek.