Vojska ima "dokaze, ki kažejo na neposredno vpletenost Velike Britanije pri pripravi te provokacije v Vzhodni Guti", je sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

London je po njegovih navedbah belim čeladam, ki pomagajo ponesrečencem na območjih pod nadzorom upornikov, naročil, naj uprizorijo domnevni kemični napad v sirskem mestu Duma. Bele čelade so tudi prve poročale o napadu.

"Belim čeladam so povedali, da bo skupina Džaiš al Islam med 3. in 6. aprilom izvedla serijo topniških napadov na Damask. To je sprožilo odziv vladnih sil, kar so bele čelade izkoristile za uprizoritev te provokacije," je pojasnil Konašenkov.

sergej lavrov
Reuters
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Moskva razpolaga s pogovori z osebami, ki so neposredno sodelovale pri širjenju video posnetkov, namenjenih temu, da bi verjeli, da je dejansko prišlo do napada s kemičnim orožjem, je navedel.

Britanska veleposlanka pri Združenih narodih Karen Pierce je medtem novinarje že obvestila, da London obtožbe zanika. "To je groteskno, vidna laž, najhujša lažna novica iz ruskega propagandnega stroja, ki smo ji bili priča doslej."

Rusija je sicer že pred tem trdila, da gre za nameščen napad, niso pa doslej pri tem omenjali Londona. Tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov je trdil, da je bil napad uprizorjen.

vasilij nebenzia
Profimedia
Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzia.

Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija pa je na današnjem izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN, ki ga je zahtevala Moskva, Zahod obtožil, da je edini cilj vsega skupaj strmoglaviti sirsko vlado Bašarja al Asada in odvrniti Rusijo iz Sirije.

"Še naprej gledamo nevarne vojaške priprave za nezakonito uporabo sile proti suvereni državi," je povedal. ZDA se namreč z Veliko Britanijo in Francijo usklajuje o odgovoru na domnevni kemični napad, za katerega krivijo režim sirskega predsednika Bašarja al Asada. Med možnostmi je tudi vojaško posredovanje.

Bašar al Asad
Profimedia
Sirski predsednik Bašar al Asad.

"Pri takšnih odločitvah se ne hiti," je novinarjem povedala veleposlanica ZDA pri ZN Nikki Haley. Če hitiš, narediš napako, je dodala.

nikki halley
Profimedia
Veleposlanica ZDA pri ZN Nikki Haley.

Pred vojaškim posredovanjem svari predvsem Moskva, tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa se boji, da bi zadnje napetosti lahko "izbruhnile v popolno vojaško eskalacijo".

Haleyjeva je na današnjem zasedanju VS ZN zatrdila tudi, da je Asad kemično orožje uporabil že najmanj 50-krat.