"Sfu..al te bom kot psa"

Sindikalist SŽ obžaluje “neprimerne besede”. Trdi, da “groženj” ne bi mogel uresničiti

G.G./STA
30. 3. 2018, 14.48
Posodobljeno: 30. 3. 2018, 17.20
Deli članek:

Vplivni sindikalist na Slovenskih železnicah (SŽ) Silvo Berdajs je svete delavcev pozval, naj se do njegovega ravnanja opredelijo, sam pa bo spoštoval, kakršnokoli odločitev bo pristojni svet delavcev sprejel.

Bobo
Bo Silvo Berdajs odstopil? Povedal bo po praznikih.
Nekaj poudarkov iz telefonskega pogovora: ko Berdajs zve, da si je Škrajnar premislil, mu začne groziti. Najpogoste uporablja besede "sfu..al te bom kot psa", dodaja pa, da bo naredil vse, da ga bodo vrgli iz službe in da bodo to izvedeli vsi v njegovem kraju. O tem, kdo ima moč v SŽ pove precej odkrito: "Albert nima nobenih pozicij več, jaz imam pa vse in ti lahko naredim vse." Napove mu tudi, da je oplel, če si premislil in to z besedami, da na SŽ "ne bo šel niti za snažilca". Vmes se mu sicer opraviči, da mu je "počil film". 

Včeraj smo pisali o “nenavadnem” telefonskem pogovoru, ki ga je imel predsednik sveta delavcev in generalni sekretar sindikata strojevodij na SŽ Silvo Berdajs z enim od članov sveta delavcev v družbi SŽ - Potniški promet Antonom Škrajnarjem, ki je bil zaveznik Berdajsevega tekmeca Alberta Pavliča. Ker si je Škrajnar zadnji hip premislil in ostal zvest Pavliču, je Berdajs vzkipel in uporabil besede, ki jih ne moremo razumeti drugače kot grožnje. Najpogosteje se ponavlja stavek “Sf..al te bom kot psa." Posnetek so v celoti objavili novinarji Siola in o njemu tudi prvi poročali.

Škrajnarju se je opravičil

Kako Berdajs opravičuje svoje “besedičenje”. Priznava, da je v pogovoru uporabil neprimerne besede, za katere se je Škrajnarju že večkrat opravičil, s pismom pa se želi opravičiti še vsem zaposlenim. Zavrnil pa je "zlonamerne ocene o izrečenih grožnjah", ker da to ni bil niti njegov namen niti jih ne bi mogel realizirati. Svete delavcev je pozval, naj se do njegovega ravnanja opredelijo, sam pa bo spoštoval, kakršnokoli odločitev bo pristojni svet delavcev sprejel.

Posnetek skrbno načrtovan

Berdajs je danes zapisal, da se lahko za posnetek upravičeno domneva, da je bil skrbno načrtovan. "Izrečene besede obžalujem, ker so bile izrečene v afektu prejete informacije o preklicu njegovega lastnoročnega in prostovoljnega podpisa o nadaljnji vključenosti sveta delavcev SŽ - Potniški promet v svetu delavcev kapitalsko povezanih družb," je dodal.

Direktor SŽ o “nedopustni praksi”

Spori med sindikati in posamezniki iz sindikatov in sveta delavcev so na Slovenskih železnicah vse intenzivnejši. V četrtek zvečer je generalni direktor železnic Dušan Mes v pogovoru za POP TV dejal, da je poslovodstvo doslej pustilo, da se zadeve odvijajo po svoje, ker zakonodaja omogoča avtonomnost teh organov. "Po tem posnetku pa se bodo stvari spremenile," je napovedal in dodal, da so disciplinske postopke že sprožili proti več ljudem. Posledice so lahko tudi odpovedi delovnega razmerja, je poudaril. "Takšna praksa je nedopustna in se ne bo ponovila, za takšne stvari bo treba odgovarjati," je bil jasen Mes, ki se je v imenu Slovenskih železnic opravičil vsem, ki so slišali posnetek.

SDH: "Skrajno neprimerno"

Slovenski državni holding (SDH) kot upravljavec državnega premoženja obsoja "skrajno neprimeren način delovanja in komuniciranja" Silva Berdajsa. Menijo, da je Berdajs "prestopil vse meje dovoljenega in s svojim vedenjem naredil izjemno škodo družbi v državni lasti".

"Poslovodstvo SŽ je predvsem odgovorno za zaščito interesov družbe in ustrezno ukrepanje proti takemu delovanju zaposlenih, prav tako tudi nadzorni svet SŽ, ki ima v skladu z zakonom možnost ukrepanja prek sodnega odpoklica člana nadzornega sveta," so zapisali v SDH.