Nova kritina

FOTO: Veter snel del strehe in ga vrgel na šolsko dvorišče

Gabrijel Toplak
6. 1. 2018, 21.05
Deli članek:

Škodo, ki jo je na osnovni šoli še pred začetkom pouka povzročil decembrski orkanski veter, intenzivno sanirajo. Obnova strehe je že končana, delavci te dni zapirajo še podstrešje.

arhiv šole
Veter je streho vrgel na dvorišče zgodaj zjutraj, še preden se je začel pouk.

Pred manj kot mesecem dni je bil pogled na dvorišče Osnovne šole Cirkovce grozljiv. Močan veter je v jutranjih urah s prizidka, kjer je vrtec, odkril kakšnih 200 metrov strehe in jo vrgel čez glavno šolsko stavbo pred tamkajšnji vhod. Takrat je marsikdo zmajeval z glavo, a danes je pogled že drugačen; na šoli je nova streha.

arhiv šole
Kar 200 kvadratnih metrov strehe je močan sunek vetra 12. decembra zjutraj snel s stavbe.

Že 50 tisoč evrov stroškov

Damjan Napast, direktor občinske uprave v občini Kidričevo, pravi, da je občina prevzela sanacijo, zbrala ponudbe in izvajalca. »Stavba ima dve lastniški stanovanji. Naš del je zavarovan, ostali lastniki bodo iskali povračila pri svojih zavarovalnicah. In našega smo prednostno rešili ter mu v devetih dneh že pred božičnimi prazniki zagotovili streho. Do zdaj smo imeli stroškov za okoli 50 tisoč evrov. Ostali so nam še popisi za preostalo škodo, ki jo ocenjujemo na dodatnih 100 tisoč evrov,« je pojasnil Napast.

arhiv šole
Nova konstrukcija strehe je zdaj kovinska in po zunanji strani sidrana v betonsko ploščo.

Del strehe na dvorišču

Stavba ima dve lastniški stanovanji. Občinsko stanovanje je občina reševala prednostno in mu v devetih dneh že pred božičnimi prazniki zagotovila streho.

Z novo pridobitvijo je zadovoljna tudi ravnateljica šole Ivanka Korez, ki je dejala, da so imeli šolo kljub precejšnji škodi zaprto samo en dan po neurju. »Notranji prostori niso bili ogroženi, omejen je bil le dohod do vrtca. Vse odtlej tudi vrtčevski otroci uporabljajo glavni vhod, saj je okolica še vedno gradbišče,« je pojasnila ravnateljica šole, ki jo obiskuje 216 učencev in 75 otrok iz vrtca. »Na objektu je manjkal del strehe, ta pa je padel na dvorišče oziroma pred vhod šole. Sreča je bila, da pred šesto uro zjutraj, ko se odpre vrtec, ki sicer ima svoj vhod, še ni šolskih otrok. Vprašanje, kaj bi bilo, če bi se to zgodilo takrat,« je dodala Korezova. Dneva, ko jim je neurje poškodovalo šolo, ne bo nikoli pozabila, pravi. Spominja se ga z groznimi občutki. »Ljudje, ki so si prišli pogledat škodo z drugih območij, kjer jim je močan veter prav tako povzročal nevšečnosti, so se spraševali, zakaj se imajo sami sploh o čem pritoževati. To bi morali videti,« razlaga Korezova.