Dolenjski kralj konoplje

Markus trdi, da je imel opojno zel le zase

J.A.
6. 1. 2018, 20.46
Deli članek:

Avstrijec Markus Graf je v okolici Bučke gojil konopljo, zasegli so mu 247 sadik. Njegov odvetnik sicer trdi, da Graf droge ni nameraval prodajati.

Janja Ambrožič
Dvainštiridesetletni Markus Graf je v priporu od konca septembra.

Sevniški policisti so konec septembra v Dolenjih Raduljah pri Bučki opravili hišno preiskavo in našli ter zasegli 247 sadik konoplje, visokih do 60 centimetrov. Po tistem sta 42-letna državljanka Nemčije in prav toliko star državljan Avstrije, ki sta neprijavljena bivala v eni od tamkajšnjih hiš, pristala v pridržanju, moški celo v priporu. Ko je zadeva prišla na sodišče, smo izvedeli, da je ta moški Markus Graf, ženski pa je preiskovalnega sodnika očitno uspelo prepričati, da je vse skupaj maslo njenega partnerja, in je po pridržanju lahko odkorakala domov.

Ne zna slovensko

Ko je stopil pred krškega okrožnega sodnika Gojmirja Pešca, je bila z njim prevajalka, saj ne zna slovensko. Izvedeli smo, da je sicer iz Celovca, po poklicu je električar in nima ne zaposlitve ne premoženja.

Graf je obtožen kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Ko je stopil pred krškega okrožnega sodnika Gojmirja Pešca, je bila z njim prevajalka, saj ne zna slovensko. Izvedeli smo, da je sicer iz Celovca, po poklicu je električar in nima ne zaposlitve ne premoženja. »Od začetka poletja 2017 do 25. septembra je neprijavljen bival pri partnerici v Dolenjih Raduljah. Čez teden se je vozil na metadonske terapije v Celovec in se javljal v tamkajšnji zavod. V Avstriji je kupoval konopljo in ugotovil, da ima na domačiji pri partnerici idealne razmere, da bi jo gojil tudi sam in prodajal v Avstriji, saj so cene konoplje tam višje kot pri nas. Na ta način bi zaslužil, saj je nezaposlen, prav tako je nezaposlena njegova partnerica,« je povedal tožilec Bogdan Matjašič. V nadaljevanju je dejal, da naj bi Graf iz lončkov na njivo posadil 247 sadik konoplje in jih dobro pognojil. »Pred hišno preiskavo jih je 182 že požel in spravil v klet, kjer jih je nameraval posušiti, 65 jih je še raslo. Za gojenje ni imel dovoljenja upravnega organa. Staršem partnerice je govoril, da je posadil rastline za proizvodnjo čajev,« je pojasnil Matjašič in dejal, da višine kazni ne bo predlagal, saj so pred narokom potekala pogajanja med tožilstvom in obtoženim, a do sporazuma ni prišlo.

PP Sevnica
Del zasežene konoplje.

Ni priznal

Graf krivde ni priznal, odvetnik Branko Rožman pa je med predlaganjem dokazov izpostavil, da bo z zaslišanjem partnerice in njenih staršev dokazal, da Graf niti slučajno konoplje ni nameraval prodajati; to naj bi potrdil tudi izvedenec, ki naj bi pregledal zaseženo konopljo, ločil cvetove od preostalih delov rastline in povedal, da v cvetovih sploh ni veliko THC. »Šlo je za ekstenzivno gojenje, saj je sadike le občasno zalival, zato je bil tudi izplen majhen. To se bo dokazalo s tehtanjem in ugotavljanjem prisotnosti THC. Sodišče se bo lahko prepričalo, da količina ni večja, kot jo obdolženi porabi v letu ali dveh,« je dodal Rožman.