Nagrada za kaj?

Glavina je hotela takšno plačo, kot jo imajo pri sosedovih

L.T.
6. 1. 2018, 19.50
Deli članek:

Plači prvih dam uprave sta še vedno nižji od primerljivih plač v drugih finančnih ustanovah, trdi Belič. Pri tem sta nižji tudi od omejitev tako imenovanega Lahovnikovega zakona, ki za SDH sicer ne velja, je še pojasnil v odzivu, ki ga je od njega zahtevala vlada.

STA
Denarnici Drobne Popovič in Glavine sta se odebelili za slabo polovico.

Slovenski državni holding (SDH), ki pod seboj združuje podjetja v državni lasti, si izplačuje nagrade za dobro poslovanje. A kaj ko nihče, niti nadzorniki, ne vedo, kaj natanko pomeni dobro poslovanje. SDH sicer res ustvarja dobiček, a sta obe dami uprave – Lidija Glavina in Nada Drobne Popovič – le kvalitetno opravljali delo, ki ga morata opravljati v sklopu rednih delovnih nalog.

Nagrada brez jasnih kriterijev

Lahovnikov zakon

Leta 2010 je bil sprejet zakon, ki omejuje višino plač, odpravnine in nagrad uprave v državnih podjetjih v razmerju 1 proti 5, glede na povprečno plačo v podjetju.

»Temeljni problem je v tem, da so to (dvig plače, op. p.) storili brez vnaprej jasnih kriterijev uspešnosti poslovanja. Nadzorni svet SDH zdaj za nazaj utemeljuje, zakaj naj bi bila uprava SDH uspešna. Pri čemer med temi utemeljitvami najdemo redne naloge SDH,« za Novice Svet24 komentira nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik. »Se pravi, nagradili so jih za nekaj, kar je tako ali tako že naloga uprave SDH,« ugotavlja.

Prvi nadzornik SDH Damijan Belič sicer razume pomisleke, ki jih je naslovila skupščina SDH – torej vlada Republike Slovenije – češ da je dvig plače uprave odobril tik pred volitvami in v razgretem ozračju pritiskov javnega sektorja na vlado glede dviga plač. »S tem pomislekom se lahko strinjam, a to je političen argument,« je zatrdil na včerajšnji tiskovni konferenci in pristavil, da nadzorni svet SDH ukrepa na podlagi strokovnih argumentov.

Strokovni argumenti – v DUTB imajo višjo!

Belič pojasnjuje, da so nadzorniki SDH odločitev sprejeli po temeljitem premisleku in po primerjavi s plačami vodilnih v finančnih ustanovah v državi, tudi v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Pri tem ocenjuje, da SDH upravlja bistveno več premoženja kot DUTB.

Ob tem je podčrtal, da sta plači predsednice uprave Glavine in članice Drobne Popovič tudi po občutnem dvigu še vedno za približno četrtino nižji od zgornje dovoljene meje po tako imenovanem Lahovnikovem zakonu, ki omejuje plače v državnih in občinskih podjetjih, pa čeprav se ta za SDH ne uporablja, saj zakon o SDH dovoljuje plačni paket, ki presega te omejitve.

STA
Belič naj bi imel podporo premierja Mira Cerarja. Vladni poziv, naj pojasni svojo odločitev, bo verjetno le dimna zavesa.

Lahovnikov zakon za SDH ne velja

»Moj zakon za SDH ne velja, kot ne velja za družbe v zasebni lasti. Zakaj pa ne velja za SDH, družbo, ki je v stoodstotni državni lasti – tega pa res ne vem. Politika se je tako odločila, zakaj – ne vem,« to komentira Lahovnik, ki je sicer avtor omenjenega zakona.

Lahovnik: Belič ima Cerarjevo podporo

»Najverjetnejši scenarij je, da bodo naslednji teden vladi poslali neko poročilo, on (Belič) bo prišel na sejo vlade, nekaj razložil, potem bomo pa videli. Če ima Damijan Belič podporo Mira Cerarja, kot se govori v politično-gospodarskih kuloarjih, potem se ne bo spremenilo nič,« sklepa Lahovnik, »če pa v vladni koaliciji mislijo, da to (dvig plač, op. p.) ni bilo korektno narejeno, potem bomo pa videli. Na mizi je več scenarijev, začenši z razrešitvijo NS SDH, vendar se meni v tem trenutku to ne zdi zelo verjetno.«