Predal posle

V UKC Ljubljana predali plemenico

J.P./STA
3. 1. 2018, 15.49
Posodobljeno: 3. 1. 2018, 15.54
Deli članek:

Dosedanji generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Andraž Kopač je predal posle svojemu nasledniku Alešu Šabedru. Strokovno vodenje največje bolnišnice v državi je danes prevzela Jadranka Buturović Ponikvar. Kopač je vsem zaželel "uspešno delo in veliko dobrih strokovnih in ne političnih odločitev".

STA
Marija Pfeifer in Andraž Kopač (v sredini)

Kopač je v izjavi medijem po današnji primopredaji dejal, da je UKC v dobri kondiciji ter da ob primopredaji niso ugotovili večjih perečih zadev.

"Zahvaljujem se vsem sodelavkam in sodelavcem za dobro sodelovanje in požrtvovalno delo, ki ga vsak dan namenjajo svojim bolnikom, sodelavcem in tudi UKC. Skupaj nam je uspelo narediti kar nekaj pomembnih rezultatov v smeri izboljšanja delovanja in poslovanja UKC," je dejal. Pri tem je navedel, da so v UKC ne glede na zaostrene pogoje delovanja za bolnišnice v letu 2017 uspeli ohranjati nivo storitev in ga celo nadgrajevati.

Dotaknil se je tudi vprašanja otroške srčne kirurgije in otroške kardiologije, ki sta ga stali položaja. Kot je dejal, so podpisali pogodbo z odličnim centrom Motola iz Prage, na tej osnovi se bo lahko nadgrajevala obravnava bolnikov. "Skozi vse izvedene nadzore, na osnovi rezultatov zdravljenja in tudi glede na sklepe strokovnega sveta UKC se je izkazalo, da so bile odločitve skozi celotno lansko leto prave in da je UKC dobro skrbel za svoje bolnike," je prepričan Kopač.

Tako je ponosen, da je bil lahko del te izjemne ustanove, in je prepričan, da bo še naprej šla po začrtani poti razvoja. "Vsem želim uspešno delo in veliko dobrih strokovnih in ne političnih odločitev," je dodal. Kopač se sicer še ni odločil, ali bo tožil UKC zaradi krivdne razrešitve, prav tako ne, kje bo nadaljeval karierno pot.

V petek

Šabeder, ki je prevzel vodenje UKC kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja, je dejal, da ga veseli, da prevzema vodenje največje slovenske bolnišnice. Kopaču se je zahvalil za korektno opravljeno primopredajo.

"UKC je odlična strokovna in znanstvena institucija z ogromno znanja in zelo dobrimi zaposlenimi, ki vsak dan skrbijo za naše bolnike," je prepričan. Med ključnimi prioritetami so skrb za bolnike, zagotavljanje podlage za nadaljnjo nemoteno delovanje zavoda, dobri medsebojni odnosi, sodelovanje, enakopravna obravnava vseh zaposlenih, priprava srednjeročnega načrta, identifikacija ključnih žarišč in priprava ukrepov za sanacijo ter umestitev zavoda na evropski in svetovni zemljevid.

Za Buturović Ponikvarjevo je dejal, da je odlična strokovnjakinja. "Verjamem, da bomo s strokovno direktorico in glavno medicinsko sestro opravili dobro delo in odlično sodelovali. Poskrbel bom za dobro in vzdržno delovanje zavoda, strokovna direktorica pa za nadaljnjo dobro delovanje stroke, strokovni razvoj in strokovna vprašanja," je dodal. Na vprašanja pa danes ni želel odgovarjati, saj da se najprej želi podrobno seznaniti z delovanjem v UKC.

Nova strokovna direktorica je dejala, da sta primopredajo s predhodnico Marijo Pfeifer opravili v petek. "Iskreno se ji zahvaljujem za opravljeno delo, dobro sodelovanje in konstruktivno predajo. Ob primopredaji me je seznanila s tekočimi problemi, ki jih bomo z generalnim direktorjem in glavno medicinsko sestro v nadaljnjem obdobju skupno reševali," je povedala Buturović Ponikvarjeva.

Zaveda se, da je ključna naloga vodstva UKC ohraniti dosežen nivo in omogočiti nadaljnji razvoj bolnišnice v stabilnih, umirjenih in ustvarjalnih pogojih dela. "Delo v zdravstvu je zelo zahtevno. V naših rokah so življenja in zdravje bolnikov in zato potrebujemo mir in koncentracijo, da se bolnikom popolnoma posvetimo. Delovala bom povezovalno in vse zaposlene v UKC usmerjala v tisto, kar nam je skupno, in to je skrb za bolnike," je poudarila.

Trudila se bo tudi, da bodo zaposleni v UKC motivirani za delo in zadovoljni, za kar je po njenih besedah pomembna pravična in enakopravna obravnava, spoštljiv odnos in občutek enakovrednosti vseh. "Za delovanje UKC smo prav vsi zaposleni nepogrešljivi in za vse nas veljajo enaka pravila in enaka delovna disciplina. Temu bom tudi z lastnim zgledom posvečala veliko pozornosti," je dejala. Prepričana je, da je UKC izjemna bolnišnica.

Glavno medicinsko sestro UKC Nevenko Brolih, ki je na tem položaju od decembra 2015, veseli, da sta v. d. generalnega direktorja in strokovna direktorica izpostavila pomen timskega dela.

"Pred nami je veliko zastavljenih ciljev, za njihovo realizacijo se bomo morali vključiti vsi zaposlenih, saj bomo le tako lahko zagotovili vse, kar pričakujejo od nas bolniki," je dejala in opozorila, da je njihova "prvenstvena naloga, da dobro in kakovostno poskrbimo za bolnike in da se vsi zavedamo, da smo tukaj zaradi bolnikov".