Tisoči brez elektrike

VIDEO in FOTO: Dramatični prizori iz Evrope, orkansko neurje Eleanor terjalo prvo žrtev

S.R./STA
3. 1. 2018, 14.40
Posodobljeno: 3. 1. 2018, 15.01
Deli članek:

Zaradi orkanskega neurja Eleanor, ki s sunki vetra do 150 kilometrov na uro med drugim pustoši po Irskem, Veliki Britaniji, Franciji in Nemčiji, je več tisoč gospodinjstev ostalo brez elektrike.

Profimedia
Po Evropi pustoši orkan Eleanor.

V Veliki Britaniji zaradi močnega vetra s sunki do 160 kilometrov na uro še vedno velja opozorilo za skoraj celo državo. Med drugim se je v Walesu poškodoval moški, ko je na njegovo vozilo padlo drevo. Zaradi podrtih dreves in močnih vetrov pa poročajo o zamudah tudi v javnem prometu.  There are fears the storm claimed its first fatality after a body was found in the sea at Splash Point in Seaford, East Sussex. Officers are now working with the Coastguard to recover the body. 

Na Severnem Irskem in v Angliji je okoli 3000 gospodinjstev še vedno brez elektrike, v Walesu pa okoli 300. Začasno je bilo sicer brez elektrike okoli 20.000 gospodinjstev na Severnem Irskem in okoli 55.000 gospodinjstev na Irskem. Na Irskem so sicer namerili sunke vetra s hitrostjo do 155 kilometrov na uro. 

Neurje pa je kot kaže že terjalo tudi smrtno žrtev, saj so v morju pri obalnem mestu Seaford odkrili truplo, vendar natančen vzrok smrti zaenkrat še ni znan.

Dublin Fire Brigade
V Dublinu so imeli že ponoči težave z žerjavom.

Francija in Nizozemska

Na severu Francije je brez elektrike ostalo kar 200.000 gospodinjstev, med drugim tudi v Parizu, je sporočilo podjetje za oskrbo z energijo Enedis. Na terenu je že 2000 delavcev, ki odpravljajo napake v omrežju. Preventivno je danes ostal zaprt tudi Eifflov stolp.

V Franciji je omejen tudi železniški promet. Med drugim so ustavili ves regionalni železniški promet v pokrajinah Alzacija in Normandija. Začasno pa so ustavili tudi letalski promet na letališčih Strasbourg in Basel-Mulhouse-Freiburg.

Na nizozemskem letališču Schipol so danes odpovedali skoraj 200 letov, oviran pa je tudi železniški promet. Zaradi močnega deževja in vetra so za promet zaprli več mostov.

Profimedia
Po Evropi pustoši orkan Eleanor.

Nemčija in Avstrija

Neurje je danes doseglo tudi Nemčijo, kjer so namerili sunke vetra s hitrostjo do 120 kilometrov na uro. Iz več zveznih dežel poročajo o podrtih drevesih in močnem deževju, ki ovira promet. Na severu Nemčije so morali začasno prekiniti nekatere prometne povezave z otoki. Nekaj turistov je otoke zapustilo že v torek, drugi pa bodo morali ostati dlje. Severno od mesta Dortmund je vlak trčil v podprto drevo in delno iztiril, vendar v nesreči ni bil nihče poškodovan.

Pred prihajajočim neurjem svarijo tudi vremenoslovci v Avstriji. Neurje naj bi državo doseglo danes popoldne. Med drugim pričakujejo sunke vetra s hitrostjo do 120 kilometrov na uro, vreme pa naj bi se umirilo do četrtka.

Profimedia
Po Evropi pustoši orkan Eleanor.