Zaskrbljujoče

FOTO: Varuh: razmere v tem zavodu so nevzdržne! Bojijo za lastno varnost in varnost stanovalcev

J.P.
19. 12. 2017, 10.01
Deli članek:

Svetovalca Varuha človekovih pravic RS sta zavod obiskala v četrtek.

Varuh človekovih pravic RS
V Domu na Krasu je nastanjenih preveč ljudi.

Socialnovarstveni zavod Dom na Krasu v Dutovljah je v zadnjem času moral na podlagi Zakona o duševnem zdravju v varovani oddelek namestiti več stanovalcev, kot jih lahko sprejme. Zavod pristojne redno opozarja na posledice prezasedenosti, so sporočili z urada varuha. In da za posledice ne more prevzemati odgovornosti.

Agresivno vedenje

"Varuh ocenjuje razmere v varovanem oddelku Doma na Krasu za nevzdržne in poziva vse pristojne, predvsem Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da nemudoma ukrepajo."

Predstavnika urada sta si ogledala varovani oddelek, se pogovorila z vodstvom zavoda, z zaposlenimi in s stanovalci in stanovalkami.

»Bivalni pogoji in pogoji za delo v varovanem oddelku zavoda so po mnenju Varuha neznosni. Na oddelku, katerega zmogljivost je 12 oseb, je trenutno nameščenih 18 stanovalk in stanovalcev. Kar štiri izmed šestih dvoposteljnih sob so v zavodu opremili z dodatno (tretjo) posteljo. Poleg tega so eno posteljo namestili tudi v sobo, ki je namenjena izvajanju posebnega varovalnega ukrepa. Eno posteljo so bili primorani ta teden namestiti kar na hodnik varovanega oddelka, saj je prostora v sobah zmanjkalo. Ta postelja je deloma zastrta s paravanom, vendar so ob postelji vrata v dve drugi sobi. Stanovalec, ki uporablja to posteljo, nam je povedal, da ga moti vonj iz najbližje sobe, motita pa ga tudi prepih in svetloba na hodniku. Nima nobene zasebnosti in ima premalo prostora za shranjevanje osebnih stvari. Zaposleni v varovanem oddelku so opisali predvsem težave, ki jih imajo z zagotavljanjem varnosti, saj niso kos čedalje pogostejšemu agresivnemu oziroma nasilnemu obnašanju stanovalcev. Bojijo se za lastno varnost, predvsem pa za varnost stanovalcev. Povedali so, da vsakodnevno prihaja do psihičnega in fizičnega nasilja stanovalcev do zaposlenih in med samimi stanovalci, pa tudi do spolnega nasilja stanovalcev nad stanovalkami. Zaposlene je strah, da bi se zgodilo kaj tragičnega,« so sporočili.

Vodstvo zavoda se sicer na vsak sklep o sprejemu novega stanovalca pritoži, a neuspešno.

Razmere si lahko ogledate v spodnji galeriji.