Nedeljsko delo

"Kdor ne upošteva volje ljudi, mora čim prej 'spokati' iz parlamenta!"

T.L./STA
19. 12. 2017, 10.33
Posodobljeno: 19. 12. 2017, 11.05
Deli članek:

Andrej Čuš se ne da: kot je obljubil, je v parlament prinesel podpise podpore za zakonsko omejitev dela trgovin ob nedeljah.

Bobo
Andrej Čuš je prinesel škatlo s podpisi.

Nepovezani poslanec Andrej Čuš v je v parlament danes prinesel okrog 15.000 podpore za zakonsko omejitev dela trgovin ob nedeljah. Čeprav ne pričakuje, da bi njegov predlog novele zakona o trgovini danes na prvem branju dobil zadostno podporo, pa napoveduje, da bo svoje delo na tem področju nadaljeval.

Danes je pred poslanci prva obravnava predloga novele zakona, s katero se Čuš zavzema, da trgovec ne sme določiti obratovalnega časa prodajaln ob nedeljah in z zakonom določenih praznikih, ki so dela prosti dnevi, razen v nekaterih izjemah.

Profimedia
Zaposleni v trgovinah bodo imeli več prostega časa in manj denarja.

Vlada je sklenila, da predloga ne podpira, saj so to vprašanje že uredili socialni partnerji, ki so z aneksom v kolektivno pogodbo dejavnosti trgovine zapisali, da bo od novega leta večina trgovin na "glavne" praznike zaprta. To pa ni ustavilo Čuša, ki je v izjavi novinarjem danes dejal, da morajo tisti, "ki ne upoštevajo volje ljudi in referenduma, čim prej 'spokati' iz parlamenta".

Po njegovih besedah ima napovedanih sicer nekaj glasov podpore iz opozicije in koalicije, vendar pa nima upanja, da bo danes dobil zadostno podporo.

Ob tem se je zahvalil vsem podpornikom, ki so oddali podpis na stojnicah in v spletni peticiji. "Nad odzivom in podporo smo ganjeni, zato bomo tudi v primeru, da naš predlog danes ne bo sprejet, z našo potjo nadaljevali," je napovedal. Kot je pojasnil, namerava s podporniki v sodelovanju s pravno stroko ponovno pripraviti predlog novele zakona o trgovini in ga vložiti v parlamentarno obravnavo.

Bobo
Čuš v parlamenti z zbranimi podpisi.

Ocenil je, da je bil aneks v kolektivni pogodbi "gnil kompromis", ki ne prinaša nič dobrega, saj bodo še naprej ostajale težave glede izkoriščanja delavcev. Poleg tega upa, da se bo danes ob 11. uri pred državnim zborom zbralo čim več ljudi, ki bodo na shodu "sindikatom povedali, da so prodane duše".