Pričevanja

FOTO in VIDEO: Trenutki groze: "Lahko smo slišali in čutili mečkanje avtov"

T.L.
19. 12. 2017, 08.50
Posodobljeno: 19. 12. 2017, 09.19
Deli članek:

Potniki o trenutkih, ko se je mirno potovanje na vlaku spremenilo v grozljivko.

Reuters
Najmanj trije ljudje so umrli.

"Zdelo se je, kot da je konec sveta in stala sem sredi ruševin," pravi Emma Shafer (20), študentka modernega plesa, ki se je v ponedeljek udobno namestila na Amtrakovem vlaku, ki je vozil na progi med Seattlom in Portlandom v ameriški zvezni državi Washington in zadremala. Dremala je tudi, ko je vlak iztiril in se je znašla v vagonu, ki je pod globokim kotom visel nad avtocesto. Moški za njo je vpil, saj sta bili njegovi nogi ukleščeni, medtem ko sta starša, ki sta bila ujeta na stranišču skupaj z otrokom, razbijala po vratih, da bi jih kdo rešil, o dramatičnih trenutkih v trenutku nesreče poroča The New York Times.

Tudi Chris Karnes je bil kot potnik v enem od vagonov vlaka, ko je nenadoma vagon zdrsnil v smeri navzdol in se nato ustavil. "Lahko smo slišali in čutili mečkanje avtov, iz stropa pa je začela teči voda. Da bi prišli ven … smo morali razbiti okno v sili". Za CBS je dejal, da je do nesreče prišlo za ovinkastem delu proge, na katerem je vlak vozil s hitrostjo okoli 130 km/h. 

Reuters
Prizorišče nesreče.

Kaj se je dogajalo in zakaj je več vagonov padlo na avtocesto pod navozom, še ni znano. Pristojne službe poročila še niso podale, šušlja pa se, da bi bila lahko kriva prevelika hitrost vlaka, sploh v ovinku, kjer je iztiril vlak, saj gre za del, kjer bi moral strojevodja zelo upočasniti hitrost, česar pa po navedbah nekaterih potnikov naj ne bi storil. So pa potrdili, da so doslej za posledicami nesreče umrli trije ljudje, okoli 100 pa jih je bilo ranjenih. Z vlakom je sicer potovalo 77 potnikov in sedem članov osebja.

Na nesrečo se je – v prvem odzivu nekoliko nenavadno – odzval predsednik Donald Trump. Ki je nesrečo izkoristil za to, da bi utemeljil svoje načrte na področju infrastrukture: zapisal je, da nesreča kaže na potrebo po hitri potrditvi njegovega načrta za obnovo infrastrukture v ZDA. V naslednjem tvitu pa je našel tudi prostor, da je izrazil sožalje žrtvam in svojcem nesreče.