Znova razburja

Zunanji minister bi se rad rešil trupel

M.K.
4. 10. 2017, 13.41
Posodobljeno: 4. 10. 2017, 13.44
Deli članek:

Britanski zunanji minister Boris Johnson je v torek dejal, da bi lahko Libija postala privlačna za turiste in vlagatelje, če bi se rešila trupel. Najnovejša v vrsti ministrovih opazk je sprožila plaz kritik in celo pozive k odstopu.

Reuters
Britanski zunanji minister Boris Johnson

Johnson je na kongresu britanskih konservativcev v Manchestru v torek govoril o svojem obisku v Libiji avgusta ter pri tem omenil, da britanska podjetja želijo vlagati v libijskem mestu Sirta. "Imajo izvrstno vizijo, kako bi Sirto spremenili v drugi Dubaj," je dejal ter omenil "plaže z belim peskom, čudovito morje in krasne mlade ljudi". "Edina stvar, ki jo morajo storiti, je, da počistijo trupla," je dodal in se zasmejal.

Nekaj spornih izjav Borisa Johnsona:  »Orientalci imajo večje možgane in višji IQ. Črnci so na drugi strani,« o Obami. »Ženske morajo na univerzo, da si tam najdejo svojega moža,« je dejal leta 2016.  »Glasovanje za torijce bo povečalo prsi vaše ženske in možnosti za BMW M3,« o volitvah.

Njegova neprimerna izjava je naletela na plaz kritik. Tudi Velika Britanija je med velikimi krivci, da je situacija v Libiji tako nestanovitna. Kot smo že pisali pred časom, pravi razlog strmoglavljenja ni bilo pomanjkanje demokracije v Gadafijevi Libiji, temveč so se za tem skrivali interesi zahodnega kapitala in politike. 

Zahodni voditelji so libijskega predsednika Moamerja Gadafija vrgli z oblasti zaradi nafte, poskusa uvajanja afriške valute in francoskih interesov. Vse to je razkrila že v začetku lanskega leta razkrita vsebina elektronske pošte Hillary Clinton. Eden glavnih razlogov za to pa je bil dolg pet od sedmih največjih naftnih korporaciji Libiji. Skupaj so dolgovale kar 142 milijard dolarjev. Gadafi jim je ponudil nov dogovor, vendar bi morali pred tem odplačati dolgove. Teden dni po tem, ko so videli dokument, je sledila arabska pomlad v Libiji.

Reuters
Moamer Gadafi.

Danes je Libija država v kaosu, kjer se med sabo za prevlado borijo pripadniki različnih skupin. Poročil o stanju v državi, ki je mnogo slabše kot za časa Gadafija, pa od politikov in večine medijev ne bomo več slišali. Nekdanji predsednik ZDA Barack Obama je napad na Libijo razglasil za svojo največjo napako.

Reuters
Tako uničeno je drugo največje libijsko mesto Bengazi.