CPP

Ko se na avtocesti pokvari vozilo

Oglasno sporočilo
4. 10. 2017, 13.24
Posodobljeno: 4. 10. 2017, 13.32
Deli članek:

Ves september je bil v naših medijih obarvan z veliko mero varnosti na cesti.

Profimedia

V našem največjem projektu »VOZI VARNO, (po)misli na otroke« smo skupaj s pokrovitelji združili sodelovanje portala Svet24.si, radiev Aktual in Veseljak, tiskanega časopisa Svet24 ter vseh naših revij Medie24 in tako poskrbeli, da bo varnost na cestah večja. Ker je projekt presegel vsa pričakovanja, ga bomo končali v velikem slogu – z velikim dogodkom v Centru varne vožnje Logatec.

Vabimo vas, da se nam pridružite na zaključnem dogodku »DRUŽINSKI DAN VARNOSTI V PROMETU« v nedeljo, 8. oktobra, od 14. do 18. ure v Centru varne vožnje Logatec, kjer bo razstava vseh risbic, prispelih na natečaj, veliko dogajanja za otroke in starše na temo varnosti, podelili pa bomo tudi glavne nagrade! 


Tudi na avtocesti se lahko pokvari vozilo

Vozimo s hitrostjo 130 kilometrov na uro in naenkrat se vozilo pokvari. V takem primeru Dars, d. d., svetuje, da nemudoma vklopimo vse varnostne utripalke. Ne poskušajmo takoj obračati ključa in pritiskati na plin. Namesto tega pritisnimo na pedal za sklopko, saj lahko le tako ohranimo dovolj hitrosti, da vozilo postopoma preusmerimo na rob vozišča oziroma odstavni pas, kjer se ustavimo. Ob izstopu iz avtomobila si moramo vsi potniki v vozilu nujno nadeti odsevni telovnik. Če tega ne storimo ali telovnika nimamo, smo še posebno v megli, ob sneženju in ponoči slabše vidni in tvegamo, da v nas trči drugo vozilo. S telovnikom smo v vseh razmerah – predvsem pa ponoči – zavarovani in vidni na večji razdalji.

Varnostni trikotnik je obvezen

Sopotniki v našem vozilu naj se ob izstopu postavijo za varnostno ograjo. Sledi namestitev varnostnega trikotnika. Priporočljivo je, da se sestavljanja trikotnika naučimo že doma, saj nam tudi to sicer preprosto dejanje lahko v trenutni paniki povzroča težave. Trikotnik moramo postaviti najmanj sto metrov od vozila. Večja je razdalja, prej se bodo lahko vozniki odzvali in se pripravili na nevarnost. Zelo pomembno je, da se pri postavljanju trikotnika ne gibljemo po odstavnem pasu, ampak hodimo le za varnostno ograjo.

Potem pokličemo Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) na kratko telefonsko številko 1970; da bi lažje ugotovili lokacijo voznika, sicer priporočajo uporabo najbližjega od stebričkov SOS, ki so ob avtocesti praviloma postavljeni v razmiku do dva kilometra.