Obilno deževje

Narasla voda že poplavlja kleti in ceste

M.K./STA
16. 9. 2017, 17.48
Posodobljeno: 16. 9. 2017, 21.50
Deli članek:

Padavine so po cestah v Sloveniji povzročile nekaj težav. Zaradi poplav so popolne zapore glavne ceste Arja vas-Velenje pri Veliki Pirešici ter ceste Moravče-Izlake pri Drtiji. Gasilci imajo veliko dela tudi zaradi zamašenih meteornih jaškov in poplavljenih kleti.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na cesti Žužemberk–Zagradec v bližini odcepa za naselje Vrhovo pri Žužemberku, občina Žužemberk, je ob 20.30 prišlo do zdrsa kamenja.

Pri Gradu Otočec pa so naplavine ogrožale lesena mostova. Tako so novomeški gasilci odstranili štiri debla in vejevje, ki so se ob visokem vodostaju reke Krke zagozdile ob stebrih.

Gasilci so črpali poplavljene kleti in čistili jaške, zaradi česar je prišlo do poplav, v Ljubljani in okolici, v Zasavju ter delu Štajerske na območju Moravč in Braslovč. Med drugim so morali nameščati protipoplavne vreče, da voda ne bi zalila objektov in povzročila škode.

Na Zaloški cesti v Ljubljani je meteorna voda zalila podvoz pod železniško progo, zato so delavci cestnega podjetja poskrbeli za zaporo prometa, dežurni delavci komunalnega podjetja pa za čiščenje zamašenih vodnih prepustov.

Odstranjevali pa so tudi drevesa, ki so se v neurjih podrla na ceste. Zaradi poplavljenih cestišč so še vedno zaprte nekatere ceste.

Gasilci PGD Rogaška Slatina so posredovali v naselju Pristavica, občina Rogaška Slatina. Z droga javne razsvetljave so odstranili drevo, ki se je nanj podrlo med nevihto.

Na Vranskem sta se sprožila dva plazova

Ob 16.42 se je v Zahomcah v občini Vransko sprožil zemeljski plaz velikosti 30 x 10 metrov. Plaz je zasul lokalno cesto do treh stanovanjskih hiš in poškodoval elektro drog. Zemeljski plaz velikosti 10 x 5 metrov se je sprožil tudi v Zaplanini v občini Vransko, ki je zasul lokalno cesto. Gasilci PGD Ločica pri Vranskem, Prekopa-Čeplje-Stopnik in Vransko so zavarovali zemeljska plaza. S pomočjo delovnega stroja bodo v nedeljo nadaljevali s sanacijo plazu. O poškodbi elektro droga pa so obvestili Elektro Celje, je poročal portal uprave za zaščito in reševanje.

O poplavljanju meteornih voda poročajo tudi iz Ljubljane, Brezovice pri Ljubljani, Domžal, Mirne na Dolenjskem, Sodražice in Črnomlja.

Arso
Hidrološko opozorilo za soboto.

Od petka zvečer do danes zjutraj je namreč po podatkih agencije za okolje v večjem delu Slovenije padlo od 20 do 60 litrov dežja na kvadratni meter. Manj kot 20 litrov na kvadratni meter je padlo ponekod v severovzhodni in severozahodni Sloveniji. Deževje (tudi krajevne nevihte z nalivi) se bo nadaljevalo do nedelje popoldne. Od nedelje popoldne do ponedeljka zjutraj bodo le manjše krajevne padavine.

Nalivi na cestah povzročili nemalo težav

Na glavni cesti Ljubljana-Litija je na več odsekih zaradi vode na vozišču oviran promet, piše na spletni strani prometno-informacijskega centra za državne ceste.

Na prometno-informativnem centru zaradi zapore ceste Arja vas-Velenje priporočajo obvoz preko Šempetra in Polzele ali preko Celja in Dobrne proti Velenju. Možen je tudi obvoz po lokalnih cestah.

Ob zaprtju ceste Moravče-Izlake pa je možen obvoz po štajerski avtocesti za vozila z vinjetami ali po glavni cesti Ljubljana-Litija.

Na spletni strani prometno-informacijskega centra tudi opozarjajo, da se je na Primorskem ponekod spustila gosta megla, zato voznikom svetujejo, naj vozijo previdno.

Bobo
Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju (fotografija je simbolična).

Opozorilo: v noči na nedeljo in v nedeljo čez dan se bodo poplavne razmere stopnjevale

Arso
Hidrološko opozorilo za nedeljo.

V ponedeljek se bo dež znova okrepil in ponehal šele v noči na sredo. Do nedelje popoldne bo padlo še od 30 do 80 litrov dežja na kvadratni meter, višje vrednosti predvidoma v jugovzhodni Sloveniji pa tudi v hribovitem svetu zahodne in jugozahodne Slovenije ter na območju Kamniško - Savinjskih Alp. Prva ocena količine padavine za obdobje od ponedeljka zjutraj do konca epizode v noči na sredo pa je dodatnih 40 do 80 litrov na kvadratni meter.

Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju. Reke bodo danes po vsej državi močneje naraščale, zlasti v osrednji in jugovzhodni Sloveniji bodo poplavile, predvidoma na območjih pogostih poplav. Ob ponovni okrepitvi padavin v noči na nedeljo in v nedeljo čez dan se bodo poplavne razmere začele stopnjevati. Zlasti reka Krka s pritoki se bo v srednjem in spodnjem toku razlivala na območjih pogostejših poplav. Na izpostavljenih območjih se lahko razlije v širšem obsegu. Kraška polja na Notranjskem in Dolenjskem se bodo ojezerila.