Finale proti Srbiji

Slovenski košarkarji gredo po prvo zlato medaljo

Matej Klarič
16. 9. 2017, 17.05
Posodobljeno: 16. 9. 2017, 18.05
Deli članek:

Velikokrat je naša košarkarska reprezentanca na prvenstvo odšla z jasnim ciljem, da osvoji medaljo, toda ekipam se je vedno zalomilo. Do tokratnega prvenstva, kjer naši košarkarji lahko pridejo celo do zlata.

Profimedia
Nekateri so zmagoviti pokal dvignili že pred odločilno tekmo.

Reuters
Slovenski selektor Igor Kokoškov.

Oče našega velikega upa Luke Dončića, Sašo, s katerim sicer nista v najboljših odnosih, je pred tekmo dejal, da je to zanj najslabša reprezentanca, kar smo jih imeli v zadnjih dvajsetih letih.

»Nekoč smo imeli v ekipi tudi po pet NBA-igralcev, preostali pa so igrali v evroligi. Poglejte, kje igrajo današnji reprezentanti. A tu prideta v ospredje kemija in selektor. Fantje slepo zaupajo in verjamejo Igorju Kokoškovu, zato so pripravljeni iti z glavo skozi zid,« je dejal Dončić starejši. In prav na krilih selektorja, ki z izjemno rotacijo in premišljeno strategijo iz igralcev vedno znova iztisne maksimum, je reprezentanca dosegla takšen uspeh. Tudi ekipam, ki so igrale s takimi zvezdniki, kot so Nesterović, Smodiš, brata Lorbek, ni nikoli uspelo kaj takega. Kot so že tekom turnirja opozarjali igralci, med njimi tokrat vlada izjemna kemija in povezanost, ki smo jo v preteklosti marsikdaj pogrešali.

Profimedia
Veliki dragulj svetovne košarke 201 cm, 18 let; 19,8 točke na tekmo, 3,8 podaje in 8,3 skoka

24 let slovenski košarkarji poskušajo osvojiti kolajno na evropskih prvenstvih, ki so jo pred osmimi leti tragično izgubili.

Še brez poraza

Na uradnih 14 tekmah naše reprezentance je selektor Kokoškov še vedno brez poraza. »Igor je izjemno pozitivna oseba. V vsaki stvari, naj deluje še tako nemogoča, bo našel nekaj dobrega, pozitivnega, na čem graditi. Vsem v reprezentanci je vcepil to miselnost in pravi užitek je delati z njim,« pravi njegov pomočnik Jaka Lakovič in nadaljuje: »Sestavil je igro, ki ustreza našim nosilcem, hkrati pa vsem igralcem dodelil vloge, s katerimi lahko največ pripomorejo k uspehu ekipe. Je vrhunski strokovnjak in prepričan sem, da ga čaka zelo lepa prihodnost.«

Igor Kokoškov, rojen v Banatskem Brestovcu blizu Pančeva, sicer po rodu iz Vojvodine, je v trenerske vode zašel po hudi prometni nesreči, ki mu je pri osemnajstih letih prekrižala igralske načrte. Le nekaj dni pred nesrečo, po kateri je več mesecev ležal v bolnišnici, je kot nadarjen igralec podpisal svojo prvo profesionalno pogodbo s Crveno zvezdo. Kokoškov sicer že 17 let deluje v ligi NBA in je pomočnik trenerja pri Utah Jazzu ter ima sedem let tudi ameriško državljanstvo. Le še vprašanje časa pa je, kdaj bo tudi samostojno prevzel ekipo v ligi NBA.

Izjemen uspeh

Na poti v finale so naši košarkarji z lahkoto premagali izjemno ekipo Španije, ki je na zadnjih devetih evropskih prvenstvih od leta 1999 šestkrat igrala v finalu in osvojila osem medalj (tri zlate, tri srebrne in dve bronasti). »Tudi ko smo po tekmi prišli v slačilnico, smo se kar gledali in se sploh nismo znali veseliti. To so res sanje vsakega športnika. Vse življenje treniraš po dvakrat na dan, si zvijaš gležnje, kolena, imaš modrice po celem telesu, na koncu pa doživiš tisto, kar si želel vso kariero,« je po tekmi razlagal Dragić, ki je s povprečjem 21 točk, 5,4 podaje in 4,1 skoka prvi kandidat za najkoristnejšega igralca tega turnirja (MVP).

Reuters
Reprezentanti svojo moč črpajo tudi iz enotnosti, ki smo jo v preteklosti pogrešali.

Superlativi za Dončića

Njegov naslednik, mladi Luka Dončić, pa bi na tekmi skoraj dosegel trojni dvojček (dvomestno število košev, podaj in skokov), s čimer bi za legendarnim Tonijem Kukočem postal šele drugi košarkar, ki mu je na evropskem prvenstvu uspelo kaj takega. Tuji mediji so prepolni pohval na njegov račun. Španski športni časopis Marca je tako na naslovnici pod njegovo sliko zapisal, da je Španiji odvzel krono. »Brez dvoma je ena glavnih osebnosti turnirja. Čeprav je premlad, da bi ga sploh vzeli v ligo NBA, je dominiral v polfinalu, in to proti šestim igralcem iz lige NBA in najboljši evropski reprezentanci zadnjega desetletja,« je zapisal madridski As. Največji španski časopis El Pais pravi, da je Španija pokleknila pred slovensko čarobnostjo in da je Luka Dončić »igralec iz risank«.

Primerjave z Jordanom

Nekateri ga celo primerjajo z enim največjih košarkarjev vseh časov Michaelom Jordanom. Hrvaški Index je zapisal, da prihaja mali Jordan. »Nihče iz trenutne ameriške študentske generacije se ne bi niti približal Luki Dončiću, če bi moral na taki ravni odigrati 40 minut tekem po Fibinih pravilih. Niti približal, sem rekel, primerjava sploh ni mogoča,« je dejal eden izmed vodilnih skavtov lige NBA, ki ni želel biti imenovan. Po njegovem mnenju bo gotovo prvi izbor na naboru mladih košarkarjev za ligo NBA, kar bi bil izjemen uspeh.

Instagram
Reprezentanco na tekmah spremljajo tudi Dončićeva mama Mirijam, babica Milena in punca Anamarija.

Ponosna mama

Nanj je izjemno ponosna tudi mama Mirijam Poterbin, ki si tekme ogleduje v družbi svoje mame in sinove punce. »Saj je Luka res že dosegel veliko uspehov, a ob vsakem takšnem dogodku potočim kakšno solzico. Ne vem, ali se bom njegovih velikih dogodkov sploh lahko tako navadila, da ne bi ob njih postala ganjena. Verjamem pa in upam, da je pred njim še veliko lepih uspehov, in si srčno želim, da bo šlo tako naprej, ker ga igranje košarke resnično osrečuje« je dejala za portal Odkrito. Njen sin pa ob tem ob navihanem nasmehu temu dodaja, da je njegova mama pač občutljiva. Tudi Mirijam se sicer strinja s tem, da je neverjetno hitro odrasel, veseli pa jo tudi, da je sin, ki so mu letos za 18. rojstni dan kupili fička, z nogami trdno na tleh.

V lov na zlato

Jutri bodo torej naši v finalu lovili zlato medaljo. »Res ni razloga, da bi se v finalu kogarkoli bali. Po kvaliteti igre je Slovenija na tem prvenstvu pokazala največ,« je dejal 64-letni Zmago Sagadin, tvorec uspehov Olimpije v devetdesetih, in dodal: »Zelo sem vesel in res jim privoščim. Četrtkova zmaga je tudi nekakšen obliž na rane po vseh teh letih odlične igre in čakanja na kolajno.« Če jim uspe osvojiti medaljo, bodo postali prvo ekipno moštvo s takšnim uspehom. Naši rokometaši so na svetovnem in evropskem prvenstvu že osvojili medaljo, to je uspelo tudi odbojkarjem.

Za komaj dvomilijonsko državo, ki ima manj prebivalcev, kot jih imajo večja evropska mesta, so ti uspehi neverjetni. Verjetno temu botruje tudi mešanica germanskega vpliva, ki temelji na redu, delu in disciplini, ter južnega temperamenta in kreativnosti. Glede na vse, kar so še neporaženi košarkarji na evropskem prvenstvu prikazali do zdaj, lahko upravičeno upamo, da bodo domov prinesli tudi prvo zlato.