Arbitraža

Erjavec Hrvatom: To je škandalozno

T.L./STA
5. 9. 2017, 14.27
Posodobljeno: 5. 9. 2017, 14.28
Deli članek:

Ocenjuje, da Evropska komisija težko razume "to mentaliteto, ki je značilna za regijo".

Bobo
Karl Erjavec

Zunanji minister Karl Erjavec je danes na Bledu dejal, da ne razume, da Hrvaška, ki je članica EU, ne spoštuje mednarodnega prava in odločitev sodišč. "To je zame škandalozno," je dejal na novinarski konferenci ob koncu Strateškega foruma Bled. Erjavec je izrazil upanje, da bo nastopil čas, ko bo Hrvaška spoznala, da je treba spoštovati mednarodno pravo.

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je namreč ponovila stališče Hrvaške, da je odstopila od arbitražnega procesa o meji s Slovenijo zaradi njegovega kompromitiranja s strani Slovenije. Slovenijo je označila kot tisto, ki je torej kršila mednarodno pravo, in s tem zavrnila pozive Zagrebu k uresničitvi arbitražne odločbe.

Prepričan je, da bo tudi Evropska komisija, ki zahteva uresničitev razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, vztrajala pri spoštovanju mednarodnega prava. "Je pa res, da težko razumejo to mentaliteto, ki je značilna za regijo," je dejal.

Kot je poudaril, je glavno sporočilo za Zahodni Balkan spoštovanje mednarodne prava in sodnih odločb. "Tudi Slovenija je morala spoštovati nekatere odločbe, zlasti Evropskega sodišča za človekove pravice, ki nam niso bile všeč, a jih spoštujemo in izvajamo," je dejal.

"Od članice EU, ki pravi, da je prijateljska država, bi pričakovali enako," je Hrvaški sporočil Erjavec.

Po njegovih besedah je potreben čas, proces dozorevanja in v tem procesu bo v pomoč tudi Evropska komisija. "Včeraj je podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans zelo jasno povedal, da ni druge opcije kot spoštovanje mednarodnega prava. Na teh vrednotah temelji EU in žal najmlajša članica unije še ni prišla do tega spoznanja," je dejal zunanji minister.

Poudaril je, da argumentacija hrvaške zunanje ministrice, ki je dala izjavo za medije tik pred njim, kaže na to, da nima pravih argumentov, s katerimi bi prepričala mednarodno javnost, da Hrvaški ni treba spoštovati arbitražne odločbe.

Priznal je, da je v arbitražnem postopku prišlo do napake, vendar je sodišče zelo jasno povedalo, da ta napaka ne vpliva na končno odločitev tribunala. Zato ne razume vztrajanja Hrvaške, da je bil postopek nekredibilen.

Erjavec je dejal, da še zdaj ne vemo, kdo je prisluškoval slovenskemu arbitru in agentki, vendar če je to počela Hrvaška, ki pravi, da je prijateljska država, "se to prijateljem ne dela". "Tudi mi se nismo sklicevali na to, da je hrvaški arbiter spal v hrvaški ambasadi v Haagu," je dejal Erjavec, saj da bi bilo to neprijateljsko.

Privlečeno za lase

Argumentacija hrvaške zunanje ministrice je po njegovih besedah "privlečena za lase". "Noben pravnik ne bi resno sprejel takšne argumentacije. Tudi mednarodna javnost takšne argumentacije ne bo sprejemala resno," je dejal.

Erjavec je še menil, da sestanek s hrvaško kolegico ob robu blejskega foruma ne bi imel smisla, saj nima nobenih pooblastil, da bi spremenila hrvaško stališče glede arbitraže.

Zunanji minister je sicer ocenil, da je bil 12. blejski strateški forum, na katerem se je zbralo več kot 1000 udeležencev iz preko 70 držav, uspešen. Dogodek je bil lepa promocija za slovensko zunanjo politiko in postaja nekakšen regionalni Davos. Zadovoljen je bil z visoko udeležbo, pri čemer je izpostavil podpredsednika Evropske komisije Timmermansa, visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini, generalnega sekretarja OECD Angela Gurrio, generalnega direktorja IAEA Yukiyo Amana, srbsko premierko Ano Brnabić, zunanje minister 15 držav in druge.